Jussi Björling-stipendiet utdelat i Dala Floda

Årets Jussi Björling-stipendium har delats ut vid ett evenemang i Dala Floda. Stipendiet på 100.000 kronor delas mellan sångerskan och kulturentreprenören Anna Eklund Tarantino och hennes skapelse Dala Floda Operafest., som representerades av Ann Christin Wassberg.

Stor succé för Confidencens barockfestival

I augusti genomfördes med Anders Walls stiftelse som huvudsponsor Confidencen Opera & Music Festival med såväl en akademi för unga sångare som publika konserter av högsta klass, allt präglat av barockens epok.

Birgit Nilsson-stipendiet till Emma Sventelius

Mezzosopranen Emma Sventelius, Giresta-stipendiat 2018, har tilldelas 2020 års Birgit Nilsson-stipendium på 200.000 kronor. 

Wallumni-kören önskar Glad sommar!

Vi vill önska er alla en riktigt fin sommar med denna härliga sommarkör bestående av Anders Wall-stipendiater i det kreativa nätverket Wallumni.

Malva Sedin är årets Katedralskolan-stipendiat

Malva Sedin har tilldelats årets Anders Wall-stipendium på 25.000 kronor till avgångselev vid Katedralskolan i Uppsala. Malva Sedin tar examen från det samhällsvetenskapliga programmet, klass S17C.

SvD Affärsbragd till Wall-stipendiaten Erik Gatenholm

Anders Wall-stipendiaten Erik Gatenholm med företaget Cellink har idag mottagit det prestigefulla entreprenörspriset SvD Affärsbragd. Redan 2017 uppmärksammade Erik Gatenholm och Cellink med utmärkelsen Anders Wall Award for Exceptional Entrepreneurship och ett stipendium på 25.000 dollar.

Jens Welin förändrar medielandskapet med ny byrå

Sedan Jens Welin 1987 tilldelades Anders Walls Ung Företagsamhet-stipendium har han gjort en spikrak karriär inom reklam- och mediabranschen. Nu startar tillsammans med tre andra branschprofiler en ny kommunikationsbyrå, W41, med siktet inställt på att förändra det svenska byrålandskapet. 

Jussi Björling-stipendiet till Anna Eklund Tarantino

2020 års Jussi Björling-stipendium på 100 000 kronor delas mellan sångerskan och kulturentreprenören Anna Eklund Tarantino och hennes skapelse Dala Floda Operafest. Stipendierna kommer att delas ut dels vid en konsert på Confidencen söndagen den 24 maj och dels i samband med en föreställning i Dala Floda under operafesten i augusti.

UF-stipendium för innovation inom hästnäringen

Wilma Martinsson från Kumla har erhållit 2020 års Anders Wall-­stipendium för Ung Företagsamhet på 100.000 kronor. Under sista året på Virginska gymnasiet i Örebro drev hon UF-företaget WarmBucket. Wilma fick pris för bästa innovation, bästa produkt och bästa hantverk på UF-mässan i Örebro och på UF-SM vann hon kategorierna årets vara, årets tillväxtföretag och årets kreativa UF-företag.

2020 års Anders Wall-stipendier utdelade

Årets ordinarie Anders Wall-stipendier är nu utdelade till elva unga begåvningar inom områdena naturvetenskaplig forskning, entreprenörskap, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik.

Unga Forskare-stipendium till läkare som brinner för eHälsa

Jingcheng Zhao från Lund har tilldelats Anders Walls Unga Forskare-stipendium på 150.000 kronor. Jingcheng är AT-läkare, doktorand, ekonom och entreprenör. Inom sin forskning har han arbetat med att bygga upp en av världens största forskningsdatabaser för blodgivare och transfusionspatienter.

Unga Forskare-stipendium till forskarlöfte inom enzymdesign

Darko Mitrovic från Stockholm har tilldelats Anders Walls Unga Forskare-stipendium på 150.000 kronor. Darko studerar bioteknik vid KTH och forskar samtidigt inom enzymdesign, där han med hjälp av beräkningskemi och experimentella data försöker förstå hur enzymer kan modifieras för att bl.a. bryta ner läkemedelsrester och bekämpa antibiotikaresistens. 

OBS! Årets stipendieceremoni inställd p.g.a. corona-viruset

I ljuset av det raskt försämrade läget vad gäller coronavirusets spridning och antalet nya fall har Styrelsen för Anders Walls Stiftelse beslutat att inställa årets stipendieutdelning.

Giresta-stipendium till ung lettisk pianostjärna

Den lettiske pianisten Daumants Liepiņš har ­tilldelats Anders Walls Girestastipendium på 100.000 kronor. Stipendiet omfattar också en solokonsert i Giresta kyrka och medlemskap i det kreativa nätverket Wallumni. Daumants studerar för närvarande i pianoklassen vid Ingesunds Musikhögskola, Karlstad universitet under ledning av professor Julia Mustonen-Dahlkvist.

Giresta-stipendium till mångsidig baryton

Helgi Reynisson från Uppsala har ­tilldelats Anders Walls Girestastipendium på 100.000 kronor. Stipendiet omfattar också en professionell demoinspelning, en solokonsert i Giresta kyrka och medlemskap i det kreativa nätverket Wallumni. Helgi är baryton och tar till sommaren sin kandidatexamen från Operahögskolan.

Entreprenörsinriktad Chalmers-student får ett år i Shanghai

Sten Li har erhållit 2020 års Anders Wall-stipendium på 200.000 kronor för ett års internship på Svenska handelskammaren Shanghai. Sten Li har dubbla masterexamina från Chalmers, en i Maskinteknik och en i Industriell ekonomi inom masterprogrammet Entreprenörskap och affärsdesign, utöver hans nuvarande studier inom företagsekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Engelsk Confidencen-stipendiat med smak för svenska romanser

Madeleine Allsop från England har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor. Madeleine är sopran och masterstudent i opera på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, där hon studerar för Åsa Bäverstam. I sommar sjunger hon rollen som Zerlina i Mozarts opera Don Giovanni på Opera Warberg.

Confidencen-stipendium till tenor som gärna sjunger modernt

Fabian Düberg från Landskrona har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor. Fabian är tenor och tar i vår sin kandidatexamen från Operahögskolan i Stockholm. För närvarande repeterar han kortoperan ”Ledaren” på Malmö Opera, där han gör pojkvännens roll. Operan bygger på Ionescos pjäs ”Le Maître” med musik av Germaine Tailleferre.

Landsbygdsstipendium till teknikintresserad skåning

​Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling på 100.000 kronor har tilldelats Henrik Jönsson, Staffanstorp. Henrik driver tillsammans med sin far Kornheddinge gård med inriktning på växtodling och han är VD för bolaget Torreberga Maskinstation AB, ett samarbete mellan fem skånska gårdar i syfte att optimera delägarnas maskinparker. Han driver också Sveriges största ekologiska humleodling.

Kungl. Operans Anders Wall-stipendium till rysk baryton

Kungliga Operans Anders Wall-stipendium 2019 tilldelas den ryske barytonen Denis Milo, som gör titelrollen i Mozarts Figaros bröllop med nypremiär på Operan den 15 februari. Stipendiet instiftades 2016 i samband med Anders Walls 85-årsdag och uppgår till 500.000 kr, varav 200.000 kr är ett personligt stipendium och 300.000 kr är avsedda för stipendiatens uppehälle och fortsatta utbildning.

Årets Uppsalastudent hjälper nyanlända ingenjörer

Carl Johan Casten Carlberg tilldelas Anders Walls stipendium ”Årets Uppsalastudent” på 100 000 kronor. Carl-Johan studerar vid civilingenjörsprogrammet i system i teknik och samhälle vid Uppsala universitet och har även varit drivande i integrationsprogrammet Engineer to Engineer som hjälper nyanlända ingenjörer att snabbare integreras i Sverige.

Christian von Koenigsegg till Anders Wall-föreläsningen

Den 19 november är det dags för årets upplaga av den populära Anders Wall-föreläsningen i entreprenörskap i Uppsala. Syftet med föreläsningen är att stimulera entreprenörs­andan inom Uppsala universitets olika fakulteter. Under en eftermiddag får Uppsalas studenter tillsammans med representanter för näringslivet och inbjudna gäster lyssna till inspirerande talare. Föreläsningen livesänds via: https://www.facebook.com/wallstiftelsen/

Albumsläpp och porträttkonsert för Jacob Mühlrad

Kompositören och Anders Wall-stipendiaten Jacob Mühlrad släpper i september albumet Time, där han samlar flera av sina främsta verk, och gör även porträttkonserter i Stockholm och Malmö i oktober.

Årets stipendiater från Katedralskolan utsedda

Ann Carlson och Simon Hanson har tilldelats årets två Anders Wall-stipendier på 25.000 kronor vardera till avgångselever vid Katedralskolan i Uppsala. 

Iréne Theorin mottog Jussi Björling-stipendiet

Sopranen Iréne Theorin har mottagit 2019 års Jussi Björling-stipendium på 100.000 kronor vid en operagala på Ulriksdals Slottsteater Confidencen den 26 maj. Priset överlämnades av Anders Wall och Gunnar Lundberg, ordförande för Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister.