Styrelseledamoten Johan Nordenfalk har avlidit

Ambassadör Johan Nordenfalk har avlidit i en ålder av 86 år. Närmast sörjande är makan Anna Lena samt barnen Caroline, Sophie, Charlotte och Johan med familjer. Johan Nordenfalk var en av initiativtagarna till grundandet av Anders Walls stiftelse och har ingåtti stiftelsens styrelse sedan starten. 

Psykologstuderande utsedd till Årets Uppsalastudent

Mamduh Halawa tilldelas Anders Walls stipendium ”Årets Uppsalastudent” på 100.000 kronor. Mamduh studerar nionde terminen på psykologprogrammet vid Uppsala universitet. Mamduh Halawa har vid sidan av sina studier vid Uppsala universitets både startat ett företag och författat en populärvetenskaplig bok.

Årets stipendieceremoni blir digital

I ljuset av det raskt försämrade läget vad gäller coronavirusets spridning och antalet nya fall har Styrelsen för Anders Walls Stiftelse beslutat att inställa stipendieutdelningen den 10 mars 2021. Istället förbereds en digital lösning. 

Lyckad lansering av cd med klassisk spansk gitarrmusik

2019 fick den begåvade gitarristen Mattias Jacobson Schulstad stöd från Anders Walls stiftelse för en relansering av hans album Invocación, med musik av Tarrega, Llobet, Pujol och Chopin. Nu har även en singel släppts med Francisco Tarregas vackra ”Recuerdos de la Alhambra”.

Stjärnspäckad Beethoven-festival i Västerlövsta kyrka

Ludwig van Beet­hovens 250-årsjubileum firades med en tre dagar lång festival i samarbete mellan Västerlöfstas och Girestas musikstiftelser. Festivalen, som ägde rum i Västerlövsta kyrka i Heby, bjöd på ett urval av Beethovens pianotrios, cello­sonater, sena stråkkvartetter samt de myt­om­spunna tre sista pianosonaterna. 

Jussi Björling-stipendiet utdelat i Dala Floda

Årets Jussi Björling-stipendium har delats ut vid ett evenemang i Dala Floda. Stipendiet på 100.000 kronor delas mellan sångerskan och kulturentreprenören Anna Eklund Tarantino och hennes skapelse Dala Floda Operafest., som representerades av Ann Christin Wassberg.

Stor succé för Confidencens barockfestival

I augusti genomfördes med Anders Walls stiftelse som huvudsponsor Confidencen Opera & Music Festival med såväl en akademi för unga sångare som publika konserter av högsta klass, allt präglat av barockens epok.

Wallumni-kören önskar Glad sommar!

Vi vill önska er alla en riktigt fin sommar med denna härliga sommarkör bestående av Anders Wall-stipendiater i det kreativa nätverket Wallumni.

SvD Affärsbragd till Wall-stipendiaten Erik Gatenholm

Anders Wall-stipendiaten Erik Gatenholm med företaget Cellink har idag mottagit det prestigefulla entreprenörspriset SvD Affärsbragd. Redan 2017 uppmärksammade Erik Gatenholm och Cellink med utmärkelsen Anders Wall Award for Exceptional Entrepreneurship och ett stipendium på 25.000 dollar.

OBS! Årets stipendieceremoni inställd p.g.a. corona-viruset

I ljuset av det raskt försämrade läget vad gäller coronavirusets spridning och antalet nya fall har Styrelsen för Anders Walls Stiftelse beslutat att inställa årets stipendieutdelning.

Engelsk Confidencen-stipendiat med smak för svenska romanser

Madeleine Allsop från England har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor. Madeleine är sopran och masterstudent i opera på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, där hon studerar för Åsa Bäverstam. I sommar sjunger hon rollen som Zerlina i Mozarts opera Don Giovanni på Opera Warberg.

Kungl. Operans Anders Wall-stipendium till rysk baryton

Kungliga Operans Anders Wall-stipendium 2019 tilldelas den ryske barytonen Denis Milo, som gör titelrollen i Mozarts Figaros bröllop med nypremiär på Operan den 15 februari. Stipendiet instiftades 2016 i samband med Anders Walls 85-årsdag och uppgår till 500.000 kr, varav 200.000 kr är ett personligt stipendium och 300.000 kr är avsedda för stipendiatens uppehälle och fortsatta utbildning.

Christian von Koenigsegg till Anders Wall-föreläsningen

Den 19 november är det dags för årets upplaga av den populära Anders Wall-föreläsningen i entreprenörskap i Uppsala. Syftet med föreläsningen är att stimulera entreprenörs­andan inom Uppsala universitets olika fakulteter. Under en eftermiddag får Uppsalas studenter tillsammans med representanter för näringslivet och inbjudna gäster lyssna till inspirerande talare. Föreläsningen livesänds via: https://www.facebook.com/wallstiftelsen/

Iréne Theorin mottog Jussi Björling-stipendiet

Sopranen Iréne Theorin har mottagit 2019 års Jussi Björling-stipendium på 100.000 kronor vid en operagala på Ulriksdals Slottsteater Confidencen den 26 maj. Priset överlämnades av Anders Wall och Gunnar Lundberg, ordförande för Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister.

Jussi Björling-stipendiet till sopranen Iréne Theorin

2019 års Jussi Björling-stipendium på 100.000 kronor tilldelas operasångerskan Iréne Theorin. Iréne Theorin har kallats Sveriges mest okända världsstjärna. Hon är en av de mest hyllade sopranerna med framträdanden på alla världens stora operascener, som La Scala, Metropolitan, Covent Garden, Staatsoper Wien och Bayreuth och hyllas överallt för sin kraftfulla röst och starka scennärvaro.

AS & AW Composition Award till Eva Holm Foosnæs

​Vinnare av Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award 2019 är tonsättaren Eva Holm Foosnæs från Norge med stycket ”The Black Monkey” baserat på Katherine Manfields dikt med samma namn. Priset utgörs av ett diplom, 50.000 kronor och ett kontrakt hos Gehrmans Musikförlag. Tävlingen stöds av Kjell och Märta Beijers stiftelse och Uppsala kommuns kulturnämnd.

Anders Walls New York-samling visas i Stockholm

Anders Walls samling med 80-talskonst från New York visas för första gången offentligt på galleriet CFHILL, Västra Trädgårdsgatan 9, Stockholm. Utställningen ”East Village Revisited” visas 18/1-9/2.

Kungliga Operans Anders Wall-stipendium till ukrainsk tenor

Kungliga Operans Anders Wall-stipendium, som instiftades 2016 i samband med Anders Walls 85-årsdag, innebär ett personligt stipendium till pristagaren på 200.000 kr, ett rollengagemang på Kungliga Operan samt en donation till Kungliga Operan på 300.000 kr. 2018 års stipendiat är den 27-årige ukrainske tenoren Mykhailo Malafii.

Årets Uppsalastudent brinner för mångfald i IT-branschen

Emma Tysk tilldelas Anders Walls stipendium ”Årets Uppsalastudent” på 100.000 kronor. Emma läser på civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi, driver ett eget företag som arbetar med grafisk design och brinner för jämställdhetsfrågor inom it-branschen.

Willem Sundblad får Anders Walls entreprenörskapspris

Under Innovate46, en innovations- och entreprenörskapskonferens arrangerad av den Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York utsågs Willem Sundblad, Oden Technologies grundare och VD, till vinnare av "The Anders Wall Award for Exceptional Entrepreneurship" och fick motta en check på 25.000 dollar från Anders Walls Stiftelse.

Dags att nominera 2019 års landsbygdsstipendiat

Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling har till syfte att uppmuntra unga entreprenörer till insatser som får landsbygden att leva och utvecklas. Förutom stipendiesumman på 100 000 kronor får stipendiaten tillgång till ett aktivt nätverk, Wallumni, bestående av tidigare Anders Wall-stipendiater. Vi söker nu kvinnor och män i åldern 20–30 år som genom nyskapande produkter eller tjänster bidrar till landsbygdens utveckling. Verksam­heten ska kännetecknas av uthållighet, ekonomisk stabilitet och skapande av arbetstillfällen. 

Sök stipendium till Svenska Handelskammaren i Shanghai

Anders Walls Stiftelse delar årligen ut ett stipendium till en ung, kreativ affärsbegåvning för tolv månaders tjänstgöring vid Svenska Handelskammaren i Kina med placering på kontoret i Shanghai. Stipendiesumman uppgår till 200.000 kronor.

De är nominerade till Anders Wall-pris på 25.000 dollar

Svenska Handelskammaren i New York (SACCNY) och Anders Walls stiftelse nominerar årligen svenska entreprenörer som framgångsrikt startat upp verksamhet i USA till utmärkelsen The Anders Wall Award for Exceptional Entrepreneurship, ett pris på 25.000 dollar som finansieras av stiftelsen. Priset riktar strålkastarljuset mot några av Sveriges, och kanske världens, främsta entreprenörstalanger under Innovate46-mässan på Nasdaq i New York den 10 oktober.

Anders Walls stiftelse firade Estland 100 år

Den 18 maj gavs en konsert i St. Mikaelskyrkan i Tallinn med titeln ”Sverige firar Estland”. För att uppmärksamma Estlands hundraårsjubileum och de långvariga relationerna mellan Estland och Sverige sponsrade Anders Walls stiftelse en gratiskonsert i kyrkan med estnisk och svensk musik, framförd av wallumnerna Charlotte Hellekant, mezzosopran, Jakob Koranyi, cello och Peter Friis Johansson, piano.

Karl-Magnus Fredriksson mottog Jussi Björling-stipendiet

Barytonen Karl-Magnus Fredriksson har mottagit 2018 års Jussi Björling-stipendium på 100.000 kronor vid en operagala på Confidencen den 8 juni. Priset överlämnades av Anders Wall och Gunnar Lundberg, ordförande för Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister.