Skip to main content

Wilma Ericsson, 19 år från Örebro, grundare av Proalg AB, tilldelas Anders Walls Ung Företagsamhet-stipendium på 125.000 kronor. 

Wilma upptäckte sin passion för entreprenörskap under tredje året på det naturvetenskapliga gymnasieprogrammet på Thorén Business School i Örebro. Hon startade tillsammans med två klasskamrater UF-företaget Proalg i syfte att ta sig an en av livsmedelsindustrins stora utmaningar – att hitta alternativa proteinkällor för minskat klimatavtryck.

Wilma har alltid varit frågvis av sig men tyckte att skolan ofta inte gav henne svar. Under UF-året fick hon möjlighet att själv söka innovativa lösningar på stora samhällsutmaningar, som klimatkrisen, genom att kombinera naturvetenskap och företagande.

– Vi fastnade snabbt för ett område som var helt okänt för oss, nämligen mikroalger. De proteinrika organismerna har stor potential att komplettera vår kost i form av viktig näring, berättar hon.

I en tid då livsmedelsproducenterna söker efter klimatsmarta proteinkällor är Proalgs affärsidé att erbjuda ett bra och billigt alternativ till de proteinkällor som är mindre gynnsamma för klimat och miljö, som kött och sojabönor. Mikroalger ger lågt klimatavtryck eftersom de tar upp koldioxid och dessutom kan odlas lokalt i Sverige på jordbruksmark som inte lämpar sig för traditionellt jordbruk.

Tillsammans med forskare i Lund utvecklades en metod som kunde höja proteinhalten hos mikroalgerna med närmare 30 procent genom att använda restprodukter från livsmedelsindustrin. Resultatet blev en hälsosam och miljövänlig biomassa med högt proteininnehåll som kan användas som en tillsats i vanlig mat för att göra den mera näringsrik.

– Tillsatsen påverkar inte smaken så favoritlasagnen kommer fortfarande att vara lika god, försäkrar Wilma.

Idag driver hon Proalg vidare som ett aktiebolag med fokus på att skala upp produktionen och samarbeta med livsmedelsproducenter för att integrera mikroalger i olika produkter.

Enligt nomineringskommittén är Wilma en komplett entreprenör med såväl tekniska som affärsmässiga färdigheter och de personliga egenskaper som krävs för att lyckas.

– UF-året gav mig chansen att revolutionerna livsmedelsindustrin och ändra synen på framtidens mat. Jag har nog alltid varit ämnad för entreprenörskap, säger hon.

10 mars 2025


Kategori


Stipendiat