Confidencen-stipendium till baryton med jazzförflutet

Ludvig Wallmark Ryberg från Umeå har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor. Ludvig är baryton och studerar tredje året på Operahögskolans kandidatprogram. Det började med hårdrock i högstadiet. På gymnasiet blev det tenorbanjo, klarinett och sång i en jazzkvintett. Fascinationen för låga bassångare och en lärare med operaförflutet ledde Ludvig in i operavärlden.

Confidencen-stipendium till lyrisk sopran

Sopranen Agnes Auer från Stockholm har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor. Agnes har en imponerande musikalisk bredd. Innan studierna på Operahögskolan i Oslo tog hon en examen som organist och kyrkomusiker på Högskolan Ersta-Sköndal. Utöver opera sjunger Agnes gärna mässor och oratorier och i höst är hon solist med Malmö Symfoniorkester i Brahms Requiem.

Forskarstipendium till kapten för landslaget i robotfotboll

Fredrik Löfgren från Gagnef, nu boende i Linköping, har tilldelats ett av årets två Anders Wall-stipendier för naturvetenskaplig forskning på 150.000 kronor. Robotar har upptagit en stor del av Fredriks tillvaro ända sedan han började med programmerbart lego som sjuåring. Idag är han förbundskapten för svenska landslaget i robotfotboll och har även vunnit VM i matlagning för robotar.

Stipendium till ingenjör och stamcellsforskare

Josefin Jansson Edqvist från Malmö har tilldelats ett av årets två Anders Wall-stipendier för naturvetenskaplig forskning på 150.000 kronor. För närvarande handlar Josefins forskning om hur man kan skapa blodkärl i laboratoriemiljö och få dem att växa utanför kroppen så att de vid behov kan ersätta kroppens egna kärl.

Regeringens musikexportpris till Nina Stemme

Regeringens hederspris 2016 för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades operasångerskan Nina Stemme (Giresta-stipendiat 1993) – ”en aktör inom musikbranschen som gjort mångåriga insatser för spridning av svensk musik i utlandet och därigenom sin del i att sprida en positiv bild av Sverige” skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Shanghai-stipendium till ung digitaliseringsexpert

Sofia Norén från Borås har erhållit 2017 års Anders Wall-stipendium för ett års praktik på Svenska Handelskammaren i Shanghai. Stipendiet på 150.000 kronor. Sofia har studerat ekonomi och socialantropologi vid Uppsala universitet och på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Hennes stora intresse är den snabba digitaliseringsprocess som pågår i världen.

Natalya Pasichnyk ger oss den glömda ukrainska musiken

Samtidigt som nyhetsrapporteringen talar om nya hårda strider i Ukraina lanseras cd-skivan ”Consolation – Forgotten treasures of the Ukrainian soul”, där den svensk-ukrainska pianisten Natalya Pasichnyk tillsammans med framstående svenska musiker framför musik av några av Ukrainas främsta tonsättare.

Nick Larsson en av Sveriges supertalanger

För tionde årets i rad utser Veckans Affärer utser Sveriges Supertalanger – personerna som redan satt avtryck på Sveriges näringsliv och som kommer fortsätta med det. De är entreprenörer, karriärister, influencers, samhällsbyggare och finansfolk. Även i år är vårt stipendiatnätverk Wallumni representerat genom Nick Larsson, Ung Företagsamhet-stipendiat 2009, på plats 18 bland ”Karriäristerna”.

Stipendium till fårfarmare och avelsexpert från Brasilien

Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling på 100.000 kronor har tilldelats Maycon Vinborg, Hörby, för att han på kort tid utvecklat en verksamhet som fått en omvälvande betydelse för svensk fårnäring.

John Nalan utvald som solist i ”De unges konsert” i Bergen

Den unge pianisten John Nalan, vår Giresta-stipendiat 2011, har bland många sökande och som enda pianist antagits som solist till ”De unges konsert” med Bergens Filharmoniska Orkester (BFO) den 15 mars.

Allen Mohammadi på Forbes ”30 under 30”-lista

Den europeiska upplagan av Forbes ”30 under ”30”-lista 2017 har offentliggjorts. Listan presenterar de mest inflytelserika unga entreprenörerna och innovatörerna just nu inom tio olika branscher, från media och underhållning till finans och teknologi. I kategorin ”Vetenskap och hälsa” finner vi Anders Wall-stipendiaten Allen Mohammadi (Årets Uppsalastudent 2016) och hans bror Max, tillsammans grundare av företaget Hippogriff AB.

Wallstiftelsen finansierar komposition av Jacob Mühlrad

Tonsättaren Jacob Mühlrad erhåller ekonomiskt stöd av Anders Walls Stiftelse för att komponera ett nytt verk för solocello avsett för Johannes Rostamo, solocellist i Kungliga Filharmonikerna. Uruppförandet planeras till våren 2018.

Stipendium för sommarstudier vid University of Wisconsin

Anders Walls Stiftelse utlyser i samarbete med The Brittingham Viking Organization ett stipendium på 12.000 dollar för sommarstudier vid det ansedda University of Wisconsin-Madison (en s.k. Public Ivy). Stipendiet kan sökas av svenska universitetsstuderande och täcker boende, skolgång och till viss del resa.

Åsa Jäger första Alumnus Musica vid Örebro universitet

Operasångerskan Åsa Jäger (Giresta-stipendiat 2015) har utsetts till den första ”Alumnus Musica” vid Musikhögskolan på Örebro universitet. ”Alumnus Musica” är en nyinrättad titel för tidigare studenter vid Musikhögskolan i Örebro.

Herr Grönstedt beger sig till Düsseldorf

Den 16-19 december är Emil Jonason (Giresta-stipendiat 2010) solist i klarinettkonserten ”Herr Grönstedts underliga drömmar” i Tonhalle i Düsseldorf tillsammans med Düsseldorfer Symphoniker under ledning av Christian Lindberg. Verket komponerades av Christian Lindberg för Emil Jonason och beställdes av Anders Walls Stiftelse. Det uruppfördes i Göteborgs konserthus hösten 2013.

Wallumner högt på årets OPUS-lista

Musiktidskriften OPUS, det ledande svenska magasinet för opera och konstmusik, presenterar varje år i sitt julnummer en lista med personer, händelser och institutioner som gjort särskilt stora insatser för den klassiska musiken och publiken. Högt upp på listan finner vi flera tidigare Anders Wall-stipendiater.

Borgerskapets pris till pianisten John Nalan

Pianisten John Nalan, Giresta-stipendiat 2011, har mottagit Stockholms Borgerskaps stipendium Borgargåvan på 25.000 kr. Stipendiet utdelas årligen till en ung musikstuderande på Kungl. Musikhögskolan.

Stort stipendium till violinisten Daniel Migdal

Violinisten Daniel Migdal, Giresta-stipendiat 2012, tilldelas Håkan Mogren-stipendiet på 125.000 kronor för ”insatser för mänskligt välbefinnande”. Stipendiet på 125.000 kronor delades ut vid Kungliga Musikaliska Akademiens årliga högtidssammankomst den 28 november.

Årets Uppsalastudent är uppfinnare och entreprenör

Ali ”Allen” Mohammadi, 27 år och studerande på masterprogrammet i energiteknik, tilldelas Anders Walls stipendium ”Årets Uppsalastudent” på 100.000 kronor. Allen har bl.a. utvecklat det prisbelönta verktyget ”Heartstrings” för tidiga diagnoser av hjärtsjukdomar. Tack vare verktyget kan komplexa diagnoser fastställas redan innan uppenbara symptom framträtt.

Anders Wall Entrepreneur of the Year utsedd i New York

För tredje året i rad har utmärkelsen The Anders Wall Entrepreneur of the Year Award delats ut vid konferensen Innovate46 som ägde rum på Nasdaq i New York. Årets vinnare är bolaget Orbital Systems, vars grundare Mehrdad Mahdjoubi fick motta en check på 25.000 dollar av Anders Walls Stiftelse.

Sök stipendium för praktik på Handelskammaren i Shanghai

Anders Walls Stiftelse delar varje år ut ett stipendium på 150.000 kronor till Svenska Handelskammaren i Shanghai för att utbilda en ung, kreativ affärsbegåvning inom internationell handel och industri.

Fin recension av David Huangs stipendiatkonsert

Den 8 oktober gav årets Giresta-stipendiat pianisten David Huang sin stipendiatkonsert i Giresta kyrka med musik av Schubert och Schumann på programmet. ”Ett fantastiskt kraftprov” tyckte UNT:s recensent. 

Spännande talare till Anders Wall-föreläsningen i Uppsala

Den 1 november kl. 13.00 äger årets Anders Wall-föreläsning i entreprenörskap rum på Uppsala Konsert och Kongress. Talare är Sveriges e-handelskung Pär Svärdson, grundare av bl.a. nät­jättarna Adlibris och Apotea, poddprofilerna Hannah Widell & Amanda Schulman, Perfect Day Media, som med sitt koncept når unga medie­konsumenter bortom de traditionella kanalerna, Siavosh Derakhti, social entreprenör som ­arbetar för att motverka rasism, ­Camille Sucasas, som gör succé med sin import av brasilianska hälsofrukter och Anders Johnson, f.d. chefredaktör för Dagens ­Nyheter, nu flitig författare och talare med entreprenörskap som specialitet.

Sök stipendium för praktik på Handelskammaren i London

Anders Walls Stiftelse delar varje år ut ett stipendium för ett års praktik på Svenska Handelskammaren i Storbritannien i syfte att utbilda en ung, kreativ affärsbegåvning inom internationell handel och industri. Stipendiet uppgår till 200.000 kronor.

Ellen Nisbeth utsedd till europeisk Rising Star

Violasten och Giresta-stipendiaten Ellen Nisbeth har av den europeiska konserthusorganisationen ECHO utnämnts till Rising Star för säsongen 2017/2018. Genom Rising Stars-programmet lyfter ECHO fram Europas mest framstående unga solister och erbjuder dem att under en säsong ge konserter på de 21 konserthus i tolv länder som ingår i samarbetet, däribland Concertgebouw i Amsterdam och Musikverein Wien.