Skip to main content
Theo Hillborg har en bred repertoar med allt från barock till jazz och modern konstmusik.

Saxofonisten Theo Hillborg (f. 1996), Stockholm, har tilldelats Anders Walls Giresta-stipendium på 125.000 kronor. Stipendiet omfattar också en solokonsert i Giresta kyrka.

Theo har som ung solist etablerat sig på den svenska musikscenen med en särdeles bred repertoar. Han spelar allt från barock till jazz och modern konstmusik och är medlem i Stockholms Saxofonkvartett, en av Sveriges och Europas ledande ensembler för samtida musik. Theo är också pristagare i de två främsta tävlingarna i Sverige för unga musiker. 2021 vann Theo tillsammans med pianisten Julia Isaksson kammarmusiktävlingen ”Ung och lovande” och i januari i år var han, som första saxofonist någonsin, en av tre finalister i Solistpriset i Berwaldhallen.

Med en känd tonsättare, Anders Hillborg, som far var Theo omgiven av musik under uppväxten. Valet av eget instrument gjorde han redan som sexåring i förskolan på Lilla Akademien.
– Vi fick prova på olika instrument och jag bestämde mig för att jag gillade saxofonen bäst. Den glänste så fint och läraren verkade snäll, berättar han.

Och på den vägen är det. Efter studenten fortsatte Theo till London och tog sin kandidatexamen på Royal Academy of Music med First Class Honours. Därefter följde masterstudier på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Att studera i England var ett mycket medvetet val.
– Jag gillar verkligen deras spelsätt, framför allt klangen, som jag skulle säga är ganska unikt i saxofonvärlden. Det är också genreöverskridande, vilket passar mig bra. Jag brukar inte kalla mig för klassisk- eller jazzsaxofonist utan bara för saxofonist, helt enkelt.

Theo gillar att spela nyskriven musik, vilket rimmar bra med att saxofonen är ett så ungt instrument att den mesta klassiska repertoaren redan var skriven när patentet kom 1846.
– Därför är saxofonister ofta bra på att arrangera om äldre musik för saxofon, förklarar han. Men inom barockmusiken funkar mycket rakt av på sopransax, särskilt det som är skrivet för oboe.

Någon särskild favoritmusik vill han inte nämna.
– Nej, allt är ju roligt på sitt sätt. I duon med Julia spelar vi även mycket cross-over med inspiration från såväl jazz som folkmusik.

Till hösten ger sig Theo och saxofonkvartetten ut på internationell turné till bl.a. Kanada, Polen, Serbien och Luxemburg. Drömmen är att kunna försörja sig som musiker och Giresta-stipendiet är ytterligare ett steg på vägen.
– Det känns otroligt att vara en av mottagarna, särskilt när man ser listan över tidigare stipendiater, säger han. Jag ser fram emot konserten i Giresta.

Årets andra Giresta-stipendiat är sopranen Clarice Granado.

08 februari 2024


Kategori


Stipendiat


Bild

Bo Söderström

Text

Cari Hildebrand