Beijerstiftelsen donerar 15 miljoner till AI-professur

Uppsala universitet inrättar en professur inom artificiell intelligens, AI, finansierad med 15 miljoner kronor under fem års tid av Kjell och Märta Beijers stiftelse, systerstiftelse till Anders Walls stiftelse. Professuren skall fungera som ett stöd till annan vetenskaplig verksamhet, främst inom naturvetenskap och teknikvetenskap.

Birgit Nilsson-stipendiet till Joel Annmo

Årets Birgit Nilsson-stipendium på 100.000 kronor går till tenoren Joel Annmo, verksam vid Kungliga Operan i Stockholm. Joel Annmo var Anders Walls Giresta-stipendiat 2011. 

Jonatan uttagen till Sveriges Unga Forskningslandslag

Jonatan Persson, vår Ung Företagsamhet-stipendiat 2019, har utsetts till vinnare i två stipendiekategorier i Utställningen Unga Forskare. Utöver stipendier innebär priset att Jonatan kommer att ingå i Sveriges Unga Forskningslandslag 2019 och får tävla internationellt. 

Jussi Björling-stipendiet till sopranen Iréne Theorin

2019 års Jussi Björling-stipendium på 100.000 kronor tilldelas operasångerskan Iréne Theorin. Iréne Theorin har kallats Sveriges mest okända världsstjärna. Hon är en av de mest hyllade sopranerna med framträdanden på alla världens stora operascener, som La Scala, Metropolitan, Covent Garden, Staatsoper Wien och Bayreuth och hyllas överallt för sin kraftfulla röst och starka scennärvaro.

2019 års Anders Wall-stipendier utdelade

Vid den årliga stipendieutdelningen på Musikaliska Akademien i Stockholm den 11 mars delade Anders Walls Stiftelse ut 2 miljoner kronor i stipendier till tolv unga begåvningar inom områdena forskning, entreprenörskap, landsbygdsutveckling, internationella studier och musik.

UF-stipendium till gymnasieelev som vill lösa världens vattenbrist

Jonatan Persson från Halmstad har erhållit 2019 års Anders Wall-­stipendium för Ung Företagsamhet. Jonatan har under årskurs 2 i gymnasiet drivit UF-företaget Helios Innovations. Affärsidén är en avsaltningsmaskin för havsvatten där man använder sig av spillvärme från industrin. Han driver nu företaget vidare och utvecklar i samarbete med Höganäs en pilotanläggning i bolagets fabrik i Halmstad. 

Shanghai-stipendium till Västerås-tjej med hjärtat i Kina

Linn Englund Holm från Västerås har erhållit 2019 års Anders Wall-stipendium för ett års internship på Svenska handelskammaren i Shanghai. Efter gymnasiet reste Linn till Kina för att läsa en termin kinesiska. Fem år senare återvände hon med en Bachelor of International Trade and Economics från Donghua-universitetet i Shanghai. Hon har studerat ledarskap vid Försvarshögskolan, varit trainee på UD och arbetat som Kina-analytiker på Stockholms Handelskammare.

AS & AW Composition Award till Eva Holm Foosnæs

​Vinnare av Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award 2019 är tonsättaren Eva Holm Foosnæs från Norge med stycket ”The Black Monkey” baserat på Katherine Manfields dikt med samma namn. Priset utgörs av ett diplom, 50.000 kronor och ett kontrakt hos Gehrmans Musikförlag. Tävlingen stöds av Kjell och Märta Beijers stiftelse och Uppsala kommuns kulturnämnd.

Stipendium till forskare som studerar kroppens immunförsvar

Therese de Neergaard har tilldelats Anders Walls stipendium för naturvetenskaplig forskning på 150.000 kronor. Therese studerar till läkare vid Lunds universitet och forskar parallellt med utbildningen vid avdelningen för infektionsmedicin inom fagocytos, en livsviktig process där celler i kroppens immunförsvar innesluter och bryter ner farliga bakterier och död cellvävnad.

Stipendium till matematiker, partikelfysiker och pianist

Felix Tellander från Linköping har tilldelats Anders Walls Unga Forskare-stipendium på 150.000 kronor. Felix forskar inom partikelfysik och har inom tidsramen för en vanlig universitetsexamen erhållit två mastersexamina i teoretisk fysik och matematik vid Lunds universitet och publicerat fyra vetenskapliga artiklar.

Giresta-stipendium till internationellt bevandrad cellist

Cellisten Kristina Winiarski, Stockholm, har ­tilldelats Anders Walls Giresta-stipendium på 100.000 kronor. Kristina studerar för närvarande på Musikhögskolan i Malmö för Torleif Thedéen. I april är det dags för hennes diplomkonsert, Brittens cellosymfoni med Malmö Symfoniorkester.

Giresta-stipendium till mezzo med Wagner-potential

Elisabeth Leyser från Länna utanför Uppsala har ­tilldelats Anders Walls Giresta-stipendium på 100.000 kronor. Elisabeth är mezzosopran och tar till sommaren sin kandidatexamen från Operahögskolan. Kommande säsong ska Elisabeth bl.a. göra rollen som Hans i Norrlandsoperans uppsättning av Hans och Greta.

Giresta-stipendium till norsk cellist med smak för nyskrivet

Cellisten Amalie Stalheim från Bergen, Norge, nu bosatt i Stockholm, har ­tilldelats Anders Walls Giresta-stipendium på 100.000 kronor. Under 2019 väntar bl.a. en turné med Musica Vitae, Elgar-konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester som livesänds i P2, Prokofjev-konsert med norska radion och framträdande på Festspelen i Bergen tillsammans med pianisten Leif-Ove Andsnes.

Confidencen-stipendium till bas från Georgien

Zaza Gagua från Tbilisi, Georgien har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor. Zaza är bas och studerar andra året på masterprogrammet vid Operahögskolan i Stockholm. Efter masterexamen i vår väntar ett år på Oslo-operans Young Artists-program med roller i uppsättningar av Rigoletto och Carmen.

Confidencen-stipendium till tenor med känsla för romantik

Theodor Uggla (f. 1993) från Stockholm har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor. Theodor är tenor och studerar tredje året på kandidatprogrammet i klassisk sång vid Musikhögskolan i Malmö. Till hösten påbörjar han masterstudier i sång på Royal College of Music i London.

Landsbygdsstipendium till pionjär inom tulpanodling

Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling på 100.000 kronor har tilldelats Joakim Svensson, Lunnarps Jord och Fjäder AB i Tomelilla. Stipendiet överlämnades av Kronprinsessan Victoria vid Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens högtidssammankomst.

Anders Walls New York-samling visas i Stockholm

Anders Walls samling med 80-talskonst från New York visas för första gången offentligt på galleriet CFHILL, Västra Trädgårdsgatan 9, Stockholm. Utställningen ”East Village Revisited” visas 18/1-9/2.

Daniel Lozakovitj gav stipendiatkonsert i Giresta

Den unge violinisten Daniel Lozakovitj tilldelades Anders Walls Giresta-stipendium 2018 på 100.000 kronor. I helgen visade han prov på sin begåvning, mognad ochvirtuositet vid stipendiatkonserten i en fullsatt Giresta kyrka, förtjänstfullt ackompanjerad på flygeln av Peter Friis Johansson. Daniel fick samtidigt motta sitt stipendiediplom som överlämnades av Johan Wall.

Kungliga Operans Anders Wall-stipendium till ukrainsk tenor

Kungliga Operans Anders Wall-stipendium, som instiftades 2016 i samband med Anders Walls 85-årsdag, innebär ett personligt stipendium till pristagaren på 200.000 kr, ett rollengagemang på Kungliga Operan samt en donation till Kungliga Operan på 300.000 kr. 2018 års stipendiat är den 27-årige ukrainske tenoren Mykhailo Malafii.

Flera wallumner på årets OPUS-lista

Musiktidskriften OPUS, det ledande svenska magasinet för opera och konstmusik, presenterar varje år i sitt julnummer en lista med personer, händelser och institutioner som gjort särskilt stora insatser för den klassiska musiken och publiken. Högt upp på listan finner vi flera tidigare Anders Wall-stipendiater.

Mogren-stipendium till Joel Annmo

Håkan Mogrens stipendium på 125.000 kronor ”för och till insatser för mänskligt välbefinnande” tilldelas 2018 tenoren Joel Annmo, Anders Walls Giresta-stipendiat 2011.

Årets Uppsalastudent brinner för mångfald i IT-branschen

Emma Tysk tilldelas Anders Walls stipendium ”Årets Uppsalastudent” på 100.000 kronor. Emma läser på civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi, driver ett eget företag som arbetar med grafisk design och brinner för jämställdhetsfrågor inom it-branschen.

Stort kulturstipendium till sopranen Sofie Asplund

Operasångerskan och wallumnen Sofie Asplund, Anders Walls Giresta-stipendiat 2013, är en av mottagarna av Sten A Olssons Kulturstipendium 2018. Stipendiet på 300.000 kronor delas ut den 7 december i Stenhammarsalen på Göteborgs konserthus.

Dags att söka Anders Walls stipendium till Unga Forskare

Anders Walls stiftelse delar årligen ut ett antal stipendier i syfte att stödja sådana insatser som gjorts i en anda av entreprenörskap och kreativt tänkande. Förbundet Unga Forskare ansvarar för att nominera stipendiater till Anders Walls stiftelse inom området naturvetenskaplig forskning och teknik.

Willem Sundblad får Anders Walls entreprenörskapspris

Under Innovate46, en innovations- och entreprenörskapskonferens arrangerad av den Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York utsågs Willem Sundblad, Oden Technologies grundare och VD, till vinnare av "The Anders Wall Award for Exceptional Entrepreneurship" och fick motta en check på 25.000 dollar från Anders Walls Stiftelse.