Skip to main content

Det europeiska miljöpriset Anders Wall Environment Award 2015 har tilldelats José Maria Soares Franco och João Portugal Ramos från Duorum Vinhos S.A. och egendomen Castelo Melhor i Portugal för sitt arbete med hållbar utveckling och biologisk mångfald. Priset på 15.000 euro delades ut vid den den europeiska markägarorganisationen Friends of the Countryside's 18:e kongress i Newmarket, England.

De professionella vinproducenterna José Maria Soares Franco och João Portugal Ramos startade i januari 2007 ett unikt projekt, kallat Duorum-projektet. Syftet var att samtidigt som man producerar viner av mycket hög kvalitet bidra till att bevara Duoro-regionens världsarvsklassade kulturlandskap och, som ett områdel i Natura 2000, skydda flera sällsynta och hotade arter som finns på egendomen. Därmed bidrar man till att locka fler besökare och skapa ytterligare arbetstillfällen i regionen. Som ett resultat av sitt föredömliga ledarskap inom mångfald och hållbarhet blev Duorum 2012 medlem av nätverket ”Business and Biodiversity”, som består av ett antal europeiska företag som parallellt med sin kärnverksamhet verkar för att bevara känsliga arter och naturområden. 

Det europeiska miljöpriset Anders Wall Environment Award instiftades 2002 på initiativ av Anders Walls Stiftelse i samverkan med EU:s dåvarande miljökommissionär Margot Wallström. Sedan starten har Anders Walls Stiftelse i samarbete med EU-kommissionens generaldirektorat för miljöfrågor, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm samt den europeiska markägarorganisationen ”Friends of the Countryside” årligen delat ut priset för att uppmuntra och belöna kreativa entreprenörer som bidragit till att skapa hållbar ekonomisk utveckling på den europeiska landsbygden genom bevarande av kulturarv och främjande av biologisk mångfald. 

Bilden: Johan Nordenfalk, styrelseledamot i Anders Walls Stiftelse, överlämnar priset till João Portugal Ramos. 

 

26 augusti 2015


Kategori


Bild

Friends of the Countryside

Text

Cari Hildebrand