Wilma Ericsson, 19 år från Örebro, har tilldelats Anders Walls Ung Företagsamhet-stipendium på 125 000 kronor för sitt arbete med Proalg AB, som hon grundade under sitt tredje år på Thorén Business School i Örebro. Proalg utvecklar hållbara proteinkällor genom att odla mikroalger, en metod som kan minska klimatavtrycket genom att ta upp koldioxid och odlas lokalt i Sverige på mark som inte lämpar sig för traditionellt jordbruk.
Tillsammans med forskare i Lund har Wilma utvecklat en metod för att öka proteinhalten i mikroalger med närmare 30 procent genom att använda restprodukter från livsmedelsindustrin. Resultatet är en näringsrik biomassa som kan användas som tillsats i mat utan att påverka smaken.
Nomineringskommittén beskriver Wilma som en komplett entreprenör med både tekniska och affärsmässiga färdigheter. Hon driver nu Proalg vidare som aktiebolag och fokuserar på att skala upp produktionen och samarbeta med livsmedelsproducenter för att integrera mikroalger i olika produkter.
Video
Wilma vill minska livsmedelsindustrins klimatpåverkan – får Anders Walls UF-stipendium