Skip to main content
Oliver Lundberg

I fjol tilldelades Oliver Lundberg, grundare av Gotlandschips AB, Anders Walls landsbygdsstipendium. I år är han och systern Emilie Lundberg nominerade till utmärkelsen Årets unga grundare, som forumet Founders Alliance ligger bakom. 

Gotlandschips grundades 2018 i Stånga på Gotland. Målet var att ta vara på de fina råvaror som redan fanns och odlades på ön, och att skapa en produkt som både smakade gott och var hållbar. 

Produktionslinjen blev ett hopplock av begagnade maskiner och redskap från olika delar av världen. Fritösen drevs med energi från gotländsk biogas, bortsorterade chips hamnade i flispannan som värmde upp produktionslokalen, och den förbrukade frityroljan kunde omvandlades till förnybart bränsle. Till smaksättningen användes ramslök, svarttryffel, och andra lokala råvaror som gav produkten en gotländsk touch.

I dag finns Gotlandschips att köpa i Sverige, Island samt på flygbolaget SAS alla flighter världen över. Bolaget har växt till fem anställda och tillverkar ca 70 kg chips per timme. 

Vinnarna tillkännages på Entreprenörsgalan den 19 september. 

28 mars 2024


Kategori


Bild

Martin Fuxen

Text

Emma Gate