Skip to main content

Janna Naser (f. 2004) från Örebro har erhållit 2024 års Anders Walls Ung Företagsamhet-stipendium på 125.000 kronor.

På kort tid har Irak-födda Janna Naser utvecklats till en fullfjädrad entreprenör med en intressant affärsidé – att med alger och tång som råvara utveckla ett hållbart isoleringsmaterial för byggbranschen. Laboratorietester genomförs nu i samarbete med det statliga forskningsinstitutet RISE som även utför provning och certifiering. Målet är en färdig produkt år 2026.

Allt började med att Janna, efter övertalning av sin far, motvilligt gick på ett informationsmöte om kvinnligt företagande – hon skulle ju bli läkare och inte starta företag! Dessutom hade hon fullt upp med klarinettspel och orkesterrepetitioner. Men mötet hos START-centrum gjorde enormt intryck på Janna. Hon beskriver det själv som en ”butterfly effect”.

Hon fick delta i Emax Sverige 2022, där en tävlingsuppgift bestod i att tänka ut affärsidéer kopplade till FN:s globala mål för marina resurser.
– Vi såg en möjlighet i all tång som spolas upp på våra stränder, berättar hon. Eftersom jag hade börjat på naturvetenskapliga linjen funderade jag över algers kemiska egenskaper och tänkbara användningsområden. Jag råkade träffa en person inom byggbranschen som berättade att isoleringsmaterial är ett stort problem med tanke på miljö och hållbarhet och kontaktade sedan forskare på Göteborgs universitet för att lära mig mer om algers egenskaper.

Janna vann Emax-tävlingen och det gav motivation och mod att satsa vidare på entreprenörskapet. Genom organisationen Ung Företagsamhet fick hon prova på att driva företag under sista året på gymnasiet. Janna såg möjligheten att arbeta vidare med sin affärsidé och startade UF-företaget Alga med två kamrater. De forskade, testade och nätverkade i syfte att lägga grunden för ett riktigt företag.

Efter att Alga utsetts till Årets UF-företag i Örebro län och topp tio i SM åkte Janna till Stockholm för att pitcha sin idé för en jury med folk från Wallenberg-sfären, EQT och Backingminds. Det gav ett kapitaltillskott på en halv miljon kronor för produktutveckling. Finansiering har även kommit från fastighetsbranschen. Sommaren 2023 grundade hon tillsammans med William Khzouz bolaget Alga Insulation AB med visionen att bli pionjärer inom tillverkning av hållbart och miljövänligt isoleringsmaterial.
– UF-året lärde mig oerhört mycket, säger Janna. Som att ha realistiska förväntningar och inse att allting tar mycket längre tid än man tror.

Janna engagerar sig också för få fler unga att upptäcka entreprenörskapets möjligheter, bl.a. genom E-kampen för högstadieelever och grundandet av Future Founders Örebro.
– Jag vill ge tillbaka något av allt det positiva jag själv fått uppleva som ung företagare, säger hon. Anders Wall-stipendiet betyder jättemycket. Det visar att jag är på rätt väg och att varken kön, ålder eller ursprung spelar någon roll i entreprenörskapet.

07 mars 2024


Kategori


Stipendiat


Bild

Anders Walls Stiftelse

Text

Cari Hildebrand