Skip to main content

Kompositören Jacob Mühlrad tilldelas ett av Sveriges största kulturstipendier av Anders Walls Stiftelse. Stipendiet är avsett för Jacob Mühlrads vidareutbildning efter hans examen från Musikhögskolan till sommaren och utbetalas med 250.000 kronor om året under tre år.

Jacob Mühlrad har kallats en av världens mest lovande unga kompositörer. Han är född 1991, men har sin unga ålder till trots redan fått verk uppförda på Sveriges största och mest prestigefyllda scener, som Berwaldhallen och Kungliga Operan, samt Carnegie Hall i New York. Nu tilldelas han ett stipendium på 750.000 kronor av Anders Walls Stiftelse för sin fortsatta utveckling.

”Det känns förstås otroligt – främst då stipendiet möjliggör för mig att ägna mig mer åt mitt skrivande och min utveckling än vad som annars varit möjligt. Jag vill ge ett enormt tack till Anders Wall och hans stiftelse för att de tror på mig, och för deras bidrag till en levande kultur” säger Jacob Mühlrad. 

Anders Wall delar varje år ut ett tiotal stipendier på 100.000-250.000 kronor till unga talanger inom entreprenörskap, forskning, landsbygdsutveckling och musik i samband med hans födelsedag i mars. Stipendiet till Jacob Mühlrad ligger dock utanför de ordinarie stipendierna och är det största stipendium stiftelsen delat ut till en enskild person. Det är också ett av de största kulturstipendier som har delats ut i Sverige.

Stiftelsen har under flera års tid följt Jacob Mühlrad och även finansierat verk av honom. 

”Vi anser att Jacob besitter en exceptionell begåvning och vill stödja honom långsiktigt i hans utveckling som kompositör” säger stiftelsens ordförande Anders Wall.

Jacob Mühlrad hittade musiken relativt sent i livet – han började spela piano vid 14 års ålder, och har trots utmaningar som dyslexi seglat upp som ett av den moderna klassiska musikens stora löften inom komposition. Närmast är han aktuell med ett nyskrivet verk vid namn Angelus Novus, som kommer att framföras på Konserthuset tillsammans med Kungliga Filharmonikerna den 31 maj samt 2 juni. Verket dirigeras av den världskände klarinettisten Martin Fröst under en internationell konsertturné betitlad “Retrotopia”.

Med stipendiet följer för Jacob också medlemskap i Wallumni, ett aktivt nätverk bestående av samtliga Anders Wall-stipendiater sedan starten 1981, idag ca 400 personer. Medlemmarna träffas regelbundet vid olika evenemang och gör även internationella studieresor. 

”Det som gör vår stiftelse unik är att vi fortsätter att hålla kontakten med våra stipendiater. Jag tror Jacob kommer att ha stor glädje av den gemenskap och breda kompetens som finns i nätverket” säger Anders Wall. 

Se även vårt nyhetsrum på Mynewsdesk

28 Maj 2018


Kategori


Bild

Pierre Björk

Text

Cari Hildebrand