Skip to main content
Nora Kigure mottar stipendiet av stiftelsens vice ordförande Charlotte Wall.

Nora Kigure, Lettland, har tilldelats Anders Walls stipendium om 150.000 kronor till studerande vid Stockholm School of Economics i Riga. Stipendiet överlämnades vid Anders Walls Stiftelses stipendieceremoni i Stockholm den 8 mars i närvaro av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Genom att förena sitt intresse för friidrott och fitness med entreprenörskap har Nora utvecklat en digital plattform som ska underlätta kommunikationen mellan patienter och fysioterapeuter samt erbjuda en kvalitativ katalog över rehabiliteringsövningar som utformats av experter på området.

Nora kommer från en aktiv familj och provade på en mängd sporter innan hon valde friidrotten, där hon tävlade på internationell elitnivå inom sprintlöpning 100 och 200 meter. Som friidrottare blev hon medveten om att det ofta uppstår problem i kommunikationen mellan sjukgymnaster och deras patienter. Som student på handelshögskolan tog hon idén vidare och skapade appen Coach Memo, som är en digital katalog med fysiska övningar utvecklade av professionella vårdgivare.

– Sjukdomar kopplade till stillasittande ökar snabbt, så appen behövs verkligen, säger Nora. Alla patienter i behov av träning ska kunna lämna läkarbesöket med tydliga träningsinstruktioner. I appen kan patienterna se sina övningar för hemmaträning och den är samtidigt ett smidigt verktyg för sjukgymnasten i kommunikationen med sina patienter.

19 mars 2024


Kategori


Bild

Karin Röse

Text

Cari Hildebrand