Nytt operapris hedrar jubilerande Anders Wall

Nytt operapris hedrar jubilerande Anders Wall

I år firar också Anders Walls Stiftelse sitt 35-årsjubileum och den 10 mars fyllde Anders Wall 85 år. För att hedra Anders Wall tog ett antal framträdande personer initiativ till en insamling för att inrätta ett särskilt operapris i hans namn: Kungliga Operans Anders Wall-stipendium. I dagsläget har nära 7 miljoner kronor strömmat in till Anders Walls Stiftelse från såväl privatpersoner som stiftelser och större organisationer.

Tanken är att lovande unga operasångare från hela världen får framträda inför en sakkunnig jury, som utser stipendiat. Stipendiaten får sedan på Anders Walls Stiftelses bekostnad debutera på Kungliga Operan i en huvudroll eller annan framträdande roll inom sitt röstfack tillsammans med kända och framträdande artister på hög internationell nivå. Förutom att ge sångare i början av sin karriär en möjlighet att skaffa sig värdefull erfarenhet från ett internationellt välkänt operahus så skapar det en relation mellan morgondagens operastjärnor och Sveriges nationalopera, till fromma för den svenska operapubliken.

Undertecknare av uppropet var prinsessan Christina, Johan Nordenfalk, Lisa Sennerby-Forsse, Björn Wahlroos samt operachef Birgitta Svendén och opersångarna Nina Stemme, Peter Mattei och Loa Falkman. De insamlade medlen kommer att förvaltas av Anders Walls Stiftelse, som även bidrar med grundkapital och garanterar stipendiets fortlevnad.

(Bild: Anders Wall, Loa Falkman, Peter Mattei, Birgitta Svendén, Björn Wahlroos, prinsessan Christina och Johan Nordenfalk. På bilden saknas Nina Stemme och Lisa Sennerby-Forsse.)

 

Text: Cari Hildebrand Bild: Kristian Löveborg