Skip to main content

2021 års Jussi Björling-stipendium på 100.000 kronor tilldelas tenoren Daniel Johansson. 

Opera- och konsertsångaren Daniel Johansson från Braås i Växjö kommun är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm 2006–2010. Redan under studietiden presenterade han sig för en bredare publik då han var solist i SVT:s Trettondagskonserter från Berwaldhallen.

Daniel Johansson debuterade vid Kungliga Operan 2011 som sångsolist i baletten Messias och har sedan dess framträtt i de flesta av de stora tenorrollerna. Den internationella karriären tog rejäl fart när han 2013 sjöng Alfredo i La Traviata på Grand Théâtre de Genève och Tamino i Trollflöjten på Palau de les Arts i Valencia. Han är idag flitigt anlitad i Europa, framför allt i Tyskland, men även i USA. Säsongen 2018-2019 gjorde Daniel debut på San Francisco Opera i rollen som Matteo i Arabella. Samma säsong sjöng han Don José i Carmen både i Stockholm, på Semper Oper Dresden och under festspelen i Bregenz. Han framträdde även som Hoffmann i Hoffmanns äventyr och som Lohengrin på Deutsche Oper i Berlin. Daniel har även gästat Wiener Staatsoper där han sjöng Apollon/Dionysos i Trojahns Orest.

År 2007 vann Daniel Johansson 1:a pris i Gösta Winbergh Award och 2012 belönades han med såväl 1:a pris som publikens pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition. Han har belönats med en rad stipendier, bland annat från Kungliga Musikaliska Akademien och Anders Walls Stiftelse. Han utnämndes till hovsångare 2018 och tilldelades 2021 medaljen Litteris et Artibus i guld av 8:e storleken för framstående konstnärliga insatser som operasångare.

– Daniel Johansson är en mycket värdig mottagare av stipendiet. Daniel har på tio år gått från examen från Operahögskolan till att vara en världstenor med hela världen som arbetsplats. Trots all framgång har han fötterna på jorden och är en fantastisk kollega som alla tycker om att arbeta med, säger Gunnar Lundberg, ordförande för Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister som förvaltar stipendiet. 

Stipendiet kommer att delas ut under hösten 2021 vid en galaföreställning där även Daniel Johansson medverkar.

10 mars 2021


Kategori


Bild

Eric Rossier