Anders Walls stiftelse delar varje år ut ett stipendium på 125.000 kronor till en framstående och entreprenörsinriktad student på Svenska Handelshögskolan i Helsingfors, Hanken. Årets stipendium tilldelas Simon Karlsson från Åland.

Simon bedriver parallellt med studierna en växande affärsverksamhet på Åland. Han har grundat två aktiebolag: Crestum, som säljer och distribuerar glass och har 75% av den åländska marknaden med en omsättning på 250.000 euro, samt Alegro som förser myndigheter så som det finska försvaret med förbrukningsmaterial. Simon ansvarar också för verksamheten i Mariehamns Seglarförenings gästhamn, en av Skandinaviens största.

Idag driver Simon också ett företag som förvaltar tre bostadsfastigheter och målet är tydligt: att expandera.
– Vi tror att den åländska marknaden behöver föryngras och moderniseras, säger Simon. Vi tror att framtida generationer kommer att ställa högre krav på standard och klimatpåverkan samt att människor kommer att vilja vara mobila. Därför är mitt mål att på lång sikt kunna bidra med förmånliga och klimatneutrala bostäder för den som vill bo på en ö mitt i Östersjön.

Miljön och havet är något Simon genom sitt engagemang för Mariehamns Seglarförening ständigt varit i kontakt med. Gästhamnen, som han är ansvarig över, är en stark kraft i turistnäringen på Åland och besöks varje år av cirka 25 000 personer.
– Det gör oss till en av Nordens största anläggningar. Båtturismen har stora utmaningar med att locka kunder med billiga flygbiljetter som största konkurrent. Genom att vara fokuserade och strategiska har vi lyckats bibehålla en god lönsamhet och jobbar ständigt med att höja verksamhetens konkurrenskraft.

Fördelen med att komma från ett ö-samhälle är att man måste diversifiera sig, menar Simon. Man måste i ett tidigt skede bygga en verksamhet som inte är beroende av enskilda kunder eller leverantörer.
– Jag har alltid försökt att hålla alla dörrar öppna och aldrig varit rädd att ta chanser. Exempelvis har jag varit med och sålt vattenskotrar, räddningsstegar och första hjälpen-kit. Vissa saker har gått riktigt bra, andra saker har gått mindre bra, men sånt är livet.

– Att bli tilldelad Hankens mest prestigefyllda stipendium är en enorm glädje, avslutar Simon. Det kommer att ge mig stora möjligheter att fortsätta utbilda mig och utvecklas som entreprenör.

10 mars 2020


Kategori


StipendiatBesöksadress

Strandvägen 5 A
Stockholm

Postadress

Box 7823
103 97 Stockholm

Cecilia Wikström

Stiftelsedirektör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 6283099

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235


© Anders Walls Stiftelse.

Integritetspolicy