Skip to main content

Det årliga Mensapriset ges till personer eller organisationer som främjar mänsklig intelligens. I år tilldelas priset Fredrik Löfgren, för hans gedigna arbete inom området AI och stora engagemang för att stötta barn och unga att utvecklas.

Fredriks arbete inom Fork Academy sker i samarbete med Linköpings kommun. Det innehåller aktiviteter och workshops för barn som är understimulerade i skolan, som riskerar bore-out och utanförskap. Han har även varit med och anordnat mattekollo i kommunen under flera år. Kollot når barn och unga i behov av mer stimulans, och är ännu ett exempel på Fredriks engagemang.

"Fredrik Löfgren har på ett lekfullt och självklart sätt introducerat avancerad AI och robotteknik till den breda publiken - ett enastående arbete vi är stolta över att få uppmärksamma", säger Vendela Normark Granetoft, ordförande Mensa Sverige. "Hans fantastiska engagemang i begåvade unga kommer att ge tydliga avtryck i den kommande samhällsutvecklingen", fortsätter Vendela Normark Granetoft.

Fredrik mottog Anders Walls stipendium som årets unga forskare 2017 och året efter vann han kultur- och fritidsförvaltningens Sven-Lyra priset med motiveringen ”I likhet med Leonardo Da Vinci kombinerar han till synes obesvärat teknisk briljans med konstnärlig sensibilitet”.

Priset delades ut i samband med festmiddagen på Mensas årsträff i Malmö som i år gästades av nära 700 personer.

22 Maj 2023


Kategori


Bild

Mensa Sverige