Skip to main content

Sebastian Mellblom (f. 1997), Helsingfors, har tilldelats Anders Walls stipendium på 200.000 kronor till studerande vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors (Hanken) som utmärkt sig inom entreprenörskap och kreativt tänkande. Stipendiet överlämnades vid Anders Walls Stiftelses stipendieceremoni i Stockholm den 8 mars i närvaro av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Sebastian har startat bolaget Reveel som erbjuder en digital plattform för destinationer och sevärdheter. Eftersom Sebastian själv älskar resor, språk och kultur ville han göra något för att förenkla och förbättra människors besöksupplevelser. Med Reveels app slipper man papperskartor och engångshörlurar på turistattraktionerna och informationen finns istället i besökarens egen mobiltelefon och dessutom på det egna språket. Företaget har fått investeringar på 6,5 Mkr och samarbetar bland annat med Helsingfors Stads turistinformation.
– Förutom att appen underlättar för turister så behöver de enskilda besöksmålen inte lägga resurser på att trycka kartor eller ta fram egna tekniska lösningar. De kan fokusera på det de är allra bäst på, det vill säga själva innehållet, förklarar Sebastian.

Entreprenörstakterna visade sig tidigt när Sebastian som nioåring ritade teckningar åt föräldrarna i utbyte mot lördagsgodis, en affärsidé han insåg att han kunde skala upp genom att använda kopieringsmaskinen och sälja samma teckning till mormor och morfar.
– De blev precis lika glada, berättare han. Jag fascinerades av tanken på att jag faktiskt kunde göra människors dag lite bättre och det är fortfarande drivkraften i mitt entreprenörskap.

Denna passion förde Sebastian till Hanken och studier i entreprenörskap. På Hanken valdes han till styrelsemedlem i Hanken Entrepreneurship Society med marknadsföring som huvudansvar. Sebastian har drivit bemanningsföretaget Catermate och grundat bolaget PromoCore för profilkläder till kommittéer och organisationer, vilket gav erfarenheter han haft nytta av i uppstarten av Reveel.

Vad betyder Anders Wall-stipendiet?
– Det är en enormt stor ära att Anders Walls Stiftelse tror på just mig. Jag är extremt taggad att ingå i Wallumni-nätverket. Ibland är det ensamt att vara entreprenör och då är det viktigt att prata med andra som varit med om samma resa. Och jag delar förstås gärna med mig av mina erfarenheter.

11 mars 2024


Kategori


Stipendiat


Bild

Karin Röse

Text

Cari Hildebrand