Skip to main content
Bland Julia Lindgrens drömroller finns Mimi i La Bohème av favoritkompositören Puccini.

Sopranen Julia Lindgren (f. 2000), Göteborg, har tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 125.000 kronor. Julia tar till sommaren sin kandidatexamen från operautbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Som barn gick Julia i kulturskola med fiol- och pianospel, sång och teater på schemat och i högstadiet spelade hon gitarr och sjöng i ett rockband. Julia kom också tidigt i kontakt med operans värld, när hon antogs till barnkören på Göteborgsoperan. Då hon som 14-åring var extrakorist och blomsterflicka under uppsättningen av Figaros bröllop fick hon en avgörande uppenbarelse:
– Under en föreställning sjöng en holländsk baryton rollen som greven på ett så övertygande sätt att det isade till i mig, som om det var på riktigt, och jag tänkte hur fantastiskt det är att som sångare kunna väcka sådana känslor. I den stunden bestämde jag mig för att bli operasångerska, berättar Julia.

Parallellt med studier på Hvitfeldtska musikgymnasiet tog hon lektioner för Otto Kern, f.d. kapellmästare vid Göteborgsoperan, och operasångerskan Eva Malmgren, som hon fortfarande studerar för. Julia ägnade sedan ett år åt privata språkstudier och sånglektioner och därefter ett år på musikhögskolan i Västerås innan hon kom in på SKH Opera (f.d. Operahögskolan) i Stockholm. Hon gjorde sin praktik på Kungliga Operan som Herodias page i Salome. Efter två år återvände hon till Göteborg och fortsatte studierna på Högskolan för scen och musik.
– Jag har alltid haft en stark känsla för vad jag behöver, såväl för rösten som själen, säger hon. Jag ville fortsätta studera för Eva och jag ville göra en hel operaroll. Jag blev erbjuden rollen som Fiordiligi i examensproduktionen av Così van tutte, och det var otroligt häftigt!

Bland drömrollerna finns Mimi i La Bohème av favoritkompositören Puccini och Violetta i Verdis La Traviata.
– Det vore också en dröm att få göra Salome, men det är förstås på längre sikt. Det är något särskilt med Richard Strauss fantastiska musik.

Till hösten blir det en hel del ny musik för Julia. Hon gör rollen som den unga Anna Achmatova i cabarén Speech of the silenced ones i Roskilde med nyskriven musik av Hanne Tofte Jespersen. I ett nordiskt samarbete kommer hon att medverka i en nyskriven isländsk dockteateropera. Hon har också ett spännande projekt på gång med rymdforskaren Ivelin Georgiev och pianisten Octavian Leyva Dragomir.
– Vi har tillsammans skapat en föreställning där vi utforskar rymden med nyskriven musik och bilder från Hubble-teleskopet för att ge en djupare upplevelse, berättar Julia.
– Jag har längtat efter att få göra egna projekt, att få sjunga och utvecklas efter min egen kompass. Nu kan jag det, tack vare stipendiet. Det betyder mycket att få den här bekräftelsen på att jag gör rätt. Det känns också stort att få samma stipendium som flera av mina förebilder.

13 februari 2024


Kategori


Stipendiat


Bild

Mykhailo Fedorchenko

Text

Cari Hildebrand