Skip to main content

Den svenska tonsättaren Maria Löfberg med hennes bidrag Sandskrift, med text från dikten med samma namn skriven av Christina Glasell, har av juryn för Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award utsetts till det vinnande bidraget.

Priset delades ut under Allmänna Sångens Vårkonsert i Uppsala den 17 maj. Anders Walls stiftelse bidrar med prissumman om 50 000 kronor till det nyinstiftade priset till kvinnliga tonsättare. I priset ingår även att det vinnande verket uruppförs av Allmänna Sången samt blir publicerat av Gehrmans Musikförlag AB.

Juryns motivering:
Tonsättaren visar stor kännedom om röstens kapacitet och de olika stämmornas omfång, begränsningar men framförallt möjligheter. Denne visar också prov på god vokal kunskap och känsla för kören som instrument. Körens register och resurser används på ett föredömligt sätt. Stycket är mycket välskrivet och har en intressant harmonik med fina kontraster. Det finns en klar koppling mellan text och musik och tonsättaren visar god formkänsla då texten förstärker valen av musikaliska uttrycksmedel. Kompositionen är variationsrik men samtidigt sammanhängande, där varje enskild del passar in i helheten.

"Det var en värdig vinnare" skriver UNT:s recensent (18/5). "Körens resurser togs väl till vara, stämmornas register utnyttjades och körklangen var utsökt." Christina Glasells text finns att läsa på http://glaselldesign.blogspot.se.

 

22 Maj 2014


Kategori