25 år av högklassiga konserter firas i Giresta

25 år av högklassiga konserter firas i Giresta

Lördagen den 23 augusti firar Giresta Kyrkas Musikstiftelse sitt 25-årsjubileum med jubileumskonserter och servering. Medverkande artister är Per Tengstrand, piano, Jakob Koranyi, cello, Emma Vetter, sopran och Luthando Qave, baryton – samtliga Giresta-stipendiater. 

Att den lilla byn Giresta utanför Örsundsbro på den uppländska landsbygden skulle bli ett begrepp inom det svenska musiklivet var det nog inte många som trodde för 25 år sedan. Giresta Kyrkas Musikstiftelse grundades sedan den rivningshotade kyrkan räddats av Anders Wall, själv född och uppväxt i byn. Han bekostade restaureringen av kyrkan och såg till att den utrustades med musikinventarier av högsta klass. Man inledde också ett nära samarbete med Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. 

Sedan premiärkonserten med Loa Falkman 1989 har det arrangerats närmare 300 konserter av hög musikalisk klass. Den lilla uppländska kyrkan med den stora akustiken har gästats av världsstjärnor som Barbara Bonney, Inessa Galante och Nina Stemme. 

Anders Walls Stiftelse stödjer musikverksamheten med ett årligt bidrag. Varje år utdelas också två Giresta-stipendier på 100.000 kronor vardera till unga lovande sångare och instrumentalister i början av karriären. Många av dem har sedermera blivit affischnamn på svenska och internationella scener, t.ex. Nina Stemme, Malena Ernman, Patrik Ringborg, Charlotte Hellekant, Anna Larsson, Daniel Blendulf och Mattias Wager. 

– Jag är oändligt tacksam över de musikupplevelser jag välsignats med i Giresta kyrka och ser fram emot många fler, säger Anders Wall som givetvis kommer att delta i jubileumsfirandet. 

För tider och detaljerat program, se www.giresta.se

Text: Cari Hildebrand Bild: Cari Hildebrand