Skip to main content

Musiktidskriften OPUS, det ledande svenska magasinet för opera och konstmusik, presenterar varje år i sitt julnummer en lista med 20 personer, händelser och institutioner som betytt särskilt mycket för den klassiska musiken och publiken. På listan finner vi flera wallumner, dvs. tidigare Anders Wall-stipendiater.

På plats 11 uppmärksammas barytonen Marcus Jupither (Giresta-stipendiat 1996) för sitt levande porträtt av Sancho Panza i Folkoperans uppsättning av Massenets Don Quixote. ”Jupither levererar alltid kvalitet och 'får sina ord att vibrera av liv' som en recensent skrev. Det är bara att hålla med.”

På plats 8 finner vi pianisten David Huang (Giresta-stipendiat 2016) som tillsammans med dirigenten Christian Karlsen stod bakom festivalen Gränslandet som lockade en stor och blandad publik till krogen Trädgården under Skanstullsbron i Stockholm. ”Vi ser med spänning fram emot vad denna kreativa duo ska presentera under kommande säsonger.”

På plats 7 hyllas sopranen Elisabet Strid (Giresta-stipendiat 2003) som haft stora internationella framgångar under året, bl.a. i titelrollen i Salome av Richard Strauss, vilket hon gav ett smakprov på under Birgit Nilsson-galan i Göteborg. ”Vi hoppas de svenska operahusen tar sitt förnuft till fånga och bokar in vår svenska sopranstjärna för några huvudroller de kommande åren.”

Listan toppas av sopranen Malin Byström, som 2018 tilldelades det prestigefyllda International Opera Award som bästa kvinnliga sångare. 

Bilden: Elisabet Strid som Salome på Leipzig-operan. 

 

12 december 2018


Kategori


Bild

Kirsten Nijhof

Text

Cari Hildebrand