Uppskattad Schubert-final i Giresta kyrka

Den 14 maj avslutade pianisten Peter Friis Johansson sin serie på fyra konserter med Franz Schuberts elva avslutade pianosonater i Giresta kyrka. Peter har spelat de andra sonaterna vid tidigare konserter i Giresta kyrka, Västerlövsta kyrka och i Uppsala i Kammarmusikföreningens regi under en tid av ett och ett halvt år.

I en mycket positiv recension i UNT skriver Per A F Åberg att Peter Friis Johansson utfört ett storverk och fortsätter: ”Peter Friis Johansson spelade bländande. Hans spel var auktoritativt och sparade inte på krutet i de ödesmättade partierna. Den sista sonaten höll publiken i ett järngrepp – ingen vågade andas förrän det sista ackordet klingat ut. Då bröt bifallet ut. Vilken avslutning på Schubertserien och på musiksäsongen i Giresta!”

I januari 2017 kommer Peter Friis Johansson att framföra Schubertsonaterna vid en konsertserie i Chicago.

Peter Friis Johansson, som tilldelades Anders Walls Giresta-stipendium 2013, har utvecklats till en av Sveriges mest framstående yngre pianister. Han har spelat på de stora scenerna i Europa och USA med konserter i Musikverein i Wien och Concertgebouw i Amsterdam. Han debuterade i New York 2014.

I Sverige var han SR P2 "Artist in residence" 2009 och gjorde då ett antal konserter i Sveriges radio, både som solist och tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester. Hans nästa stora projekt är en pianokonsert av Sven-David Sandström, skriven för Peter, som kommer att uruppföras med Göteborgssymfonikerna våren 2017.

Läs hela UNT-recensionen här!

 

Text: Cari Hildebrand