Unga musikbegåvningar i ukrainsk musikfestival

Den 23-24 oktober arrangeras med stöd av Anders Walls Stiftelse för första gången i Sverige en festival med ukrainsk klassisk musik. Festivalen vill lyfta fram den rika ukrainska musikskatten men också ge musikbegåvade ukrainska barn och ungdomar som tvingats fly från konfliktområdena i Donbass och på Krim en möjlighet att framträda utomlands med etablerade artister och genom musiken knyta kontakter med svenska musik­elever.

Eldsjälen bakom festivalen Rethink Europe: Ukraine är den svensk-ukrainska konsertpianisten Natalya Pasichnyk, Anders Walls Giresta-stipendiat 2000, som tillsammans med en annan framstående Giresta-stipendiat, cellisten Jakob Koranyi, ger konsert med ungdomssektionen i Lvivs filharmoniska orkester, barn­kören Shchedryk, Adolf Fredriks musikklasser samt de unga ukrainska solisterna Maksym Sharpar (14 år), piano, Sofia och Anna Kyslyak (11 år), violin, Stepan Syvohip (10 år), oboe och Eugenia Dzhalalova (9 år), violin.

– Festivalen kommer att skänka de ukrainska barnen en stor och vacker upp­levelse och en välbehövlig kontrast till den svåra situationen i hemlandet, säger Natalya Pasichnyk.

Andrea Tarrodi, en av Sveriges främsta nutida tonsättare, har särskilt för festivalen skrivit stycket ”Songs of the Sky”, baserat på en svensk och en ukrainsk folkvisa, med uruppförande vid galakonserten. ­

Festivalen arrangeras av Ukrainska Institutet i samarbete med Musikaliska och Eric Ericsson-hallen.

FESTIVALPROGRAM

Måndag 23 oktober kl. 19.00, Eric Ericsson-hallen, Stockholm
Körkonsert med Adolf Fredriks musikklasser och den ukrainska barnkören Shchedryk

Tisdag 24 oktober kl. 19.00, Musikaliska, Nybrokajen 11, Stockholm
Galakonsert med samtliga artister

Relaterade länkar

Ukrainska Institutet
Text: Cari Hildebrand