Kei Landin (f.1992) från Göteborg har tilldelats Anders Walls Unga Forskare-stipendium på 150.000 kronor.
Kei studerar för närvarande bioteknik med neurovetenskaplig forskningsinriktning vid Imperial College i London och forskar parallellt vid den neurokirurgiska enheten på universitetssjukhuset i Cambridge, där han också erbjudits att doktorera.
– Att få chansen att doktorera på University of Cambridge är förstås otroligt hedrande och uppmuntrande, säger han.
Infusionsstudierna på Brain Physics-labbet i Cambridge räddar livet på runt 90 patienter per år och hittills har de studier som Kei personligen lett räddat 15 människors liv. Kei har också inbjudits att forska på flera ansedda universitet, som Oxford, Kyoto och Tokyo, inom exempelvis användandet av nano-robotar och artificiell intelligens för att behandla hjärntumörer och hur man med hjälp av IPS-celler kan konstruera ny vävnad och organ.
Kei har tidigare tilldelats forskningsstipendier och utmärkelser från bl.a. NASA, Intel samt USA:s armé, flotta och marinkår. Han har dessutom undervisat i japanska på gymnasienivå, handlett studenter för Unga Forskare och varit Röda Korset-instruktör i ämnet mänskliga rättigheter och krigslagar.
Som för så många andra duktiga unga forskare började det med att han deltog i en sommarforskarskola på gymnasiet. Det ledde vidare till att hans forskningsprojekt om japanska ostron vann första pris i utställningen Unga Forskare och fick ställa upp i Intel ISEF, världens största internationella tävling för unga forskare, där flera stora organisationer delar ut stipendier och priser. Då hade Kei utvecklat sitt projekt till en litteraturstudie som sammanfattade all forskning kring japanska ostron. Han hade även utvecklat en matematisk modell och en prototyp för ett dataprogram som kan förutse hur invasiva marina arter i framtiden kan sprida sig över världen beroende på bl.a. salthalt, temperatur och konkurrerande arter. Amerikanska NASA fann Keis forskning så angelägen med tanke på hoten mot världens ekosystem att de för första gången utdelade ett pris inom området biologi.
När Kei efter studentexamen fick arbeta som forskarstudent inom molekylär neurobiologi på Karolinska Institutet bestämde han sig för att satsa på neurovetenskapen.
– Alternativet var astronomi och utforskandet av universum men jag tyckte hjärnan var lika fascinerande eftersom det är den del av kroppen vi vet allra minst om, berättar han. Det känns också angeläget att kunna hjälpa människor med neurologiska sjukdomar, något jag själv har en djupare insikt i eftersom det drabbat flera i min släkt.
Tack vare stipendiet kan Kei i framtiden tacka ja till fler internationella forskningserbjudanden, vilka i regel är kopplade till stora kostnader för resa och uppehälle.
Årets andra Unga Forskare-stipendium tilldelas Mariam Andersson.