Skip to main content
Amine Mehmedi

Amine Mehmedi (f. 1994) från Malmö har erhållit 2014 års Anders Wall-­stipendium för Ung Företagsamhet på 100.000 kronor.

Under tredje året på gymnasiet startade Amine UF-företaget Rosengård Inifrån. Redan tidigare hade Amine och hennes storasyster Rrahime bestämt sig för att de ville göra något för att förändra bilden av Malmö-stadsdelen Rosengård, där familjen bott sedan Amines morfar, som har albanskt ursprung, kom till Sverige från Makedonien på 1960-talet.

– Vi var trötta på att Rosengård alltid svartmålas och framställs som ett problemområde, trots att problemen orsakas av ett fåtal individer, säger Amine. Resten av de ca 25.000 invånarna är vanliga skötsamma människor som trivs i sin stadsdel. Många är egna företagare.

Amine och hennes syster intervjuade boende i Rosengård om deras tillvaron och sammanställde sedan intervjuerna i boken ”Eldsjälar och förebilder i Rosengård”. Verksamheten för UF-företaget ”Rosengård inifrån” bestod i att ge ut och sprida boken samt att genom föreläsningar och guidade turer ge en mera sanningsenlig bild av stadsdelen. Genom ett bidrag från Rosengårdsfonden kunde de trycka boken i en första upplaga på 66 exemplar, som de skänkte till de intervjuade och deras familjer. När de sedan sålde in idén till Malmö Stad lossnade det ordentligt. Projektet fick stor medial uppmärksamhet och boken har sålts i över 1000 exemplar.

Enligt regelverket måste UF-företagen avvecklas efter ett år och därför har nu Amine och hennes syster startat ett riktigt företag. De har anställt en person och engagerar timanställda vid behov. Boken har översatts till engelska och även omarbetats till en lärobok för samhällsundervisning. De fortsätter med föreläsningar och stadsvandringar och har vid det här laget tagit emot besökare från hela landet.

Sedan i höstas studerar Amine ekonomi vid Malmö Högskola, men när utbildningen är klar tänker hon fokusera mer på företaget och utveckla det vidare. Amine har tilldelats flera utmärkelser, såsom Handelsbankens pris för årets unga entreprenör och Malmö Stads mångfaldhetspris.

– Men det prestigefulla Anders Wall-stipendiet slår det mesta, säger hon. Det är ett kvitto på att det lönar sig att kämpa, ta risker och arbeta hårt. Jag kommer att fortsätta arbeta för att minska fördomar och lyfta fram allt det positiva med Rosengård! Vi har gett röst åt en stadsdel som alla tycks ha en åsikt om.

04 mars 2014


Kategori


Bild

Simeon Andersson

Text

Cari Hildebrand