Skip to main content

Hanna Jörnhammar (f. 1995) från Visby har erhållit 2015 års Anders Wall-­stipendium för Ung Företagsamhet. Stipendiet är på 100.000 kronor.

Genom organisationen Ung Företagsamhets får ungdomar möjlighet att under ett år driva egna företag, så kallade UF-företag, och sälja verkliga varor och tjänster. Ungdomarna tar själva fram affärsidé, genomför marknadsundersökningar och skaffar startkapital. Hanna startade sitt UF-företag tillsammans med två klasskamrater under tredje året på Richard Steffen-gymnasiet i Visby. I jakten på affärsidé fick de tips om att försöka med linneprodukter.

– Linnetyg har många fantastiska egenskaper, förklarar Hanna. Det reglerar värme och fukt, det är smutsavvisande, har lång hållbarhet och är dessutom miljövänligt.

De kontaktade olika fabriker och beslöt efter ett besök i Tallinn att köpa in låta producera varorna där. Sortimentet bestod till en början av sängkläder men senare tillkom också handdukar, morgonrockar och bordsdukar. Eftersom det ingår i bestämmelserna för UF-företag att de måste avvecklas efter ett år har Hanna idag startat ett riktigt företag för linneprodukter, ”Lin Living”, som hon nu satsar på att vidareutveckla. Produkterna säljs främst via hemsidan men hon har också några återförsäljare på gång. Samtidigt arbetar hon för organisationen Ung Företagsamhet med att inspirera fler ungdomar att satsa på entreprenörskap.

Det sociala entreprenörskapet, att ta ansvar för miljö och samhälle, är viktigt för Hanna. Med sina kvalitetsprodukter vill hon motverka konsumtionssamhället och erbjuda mera hållbara alternativ. Att importera varorna från Estland, ett land i behov av exportinkomster, ingår också i den strategin att genom sitt företagande bidra positivt till utvecklingen i världen.

– Att starta företag har verkligen varit en häftig resa, säger Hanna. Jag har vuxit som människa. Jag har insett att det mesta är möjligt, bara man är beredd att kämpa och satsa på det man tror på. Som företagare är det inget hinder att vara ung, tvärtom. Nu vet jag vad jag vill med mitt liv, och det är att driva företag!

 

11 mars 2015


Kategori


Bild

Elisabeth Hellström

Text

Cari Hildebrand