Skip to main content
Oliver & Emelie Lundberg

Det var på Entreprenörsgalan den 19 september som Oliver Lundberg, tidigare Anders Walls landsbygdsstipendiat, och systern Emelie fick ta emot utmärkelsen Årets unga grundare, som forumet Founders Alliance ligger bakom.

”Emelie och Oliver har på ett imponerande sätt skapat och byggt ett framgångsrikt Gotlandsbaserat företag som främjar lokala resurser. De har lyckats nå en hållbar tillväxt och en imponerande framgång, samtidigt som de har behållit ägarskapet. Som ambitiösa problemlösare har de en tydlig strategi, vilket positionerar dem väl för både kortsiktig framgång och långsiktig global expansion,” löd juryns motivering.

- Det är verkligen spännande! Att inte vara bland de största företagen i det här sammanhanget, men ändå bli erkänd för vår resa är en stor uppmuntran som vi bär med oss, säger Oliver och Emelie Lundberg i ett pressmeddelande.

Gotlandschips grundades 2018 i Stånga på Gotland. Målet var att ta vara på de fina råvaror som redan fanns och odlades på ön, och att skapa en produkt som både smakade gott och var hållbar. 

Produktionslinjen blev ett hopplock av begagnade maskiner och redskap från olika delar av världen. Fritösen drevs med energi från gotländsk biogas, bortsorterade chips hamnade i flispannan som värmde upp produktionslokalen, och den förbrukade frityroljan kunde omvandlades till förnybart bränsle. Till smaksättningen användes ramslök, svarttryffel, och andra lokala råvaror som gav produkten en gotländsk touch.

I dag finns Gotlandschips att köpa i Sverige, Island samt på flygbolaget SAS alla flighter världen över. Bolaget har växt till fem anställda och tillverkar ca 70 kg chips per timme. 

23 september 2024


Kategori


Bild

David Thunander and Evan Pantiel

Text

Emma Gate