Skip to main content

Lördagen den 6 februari var det premiär för Första parkett, ett nytt koncept för kammarmusik riktat till en betydligt yngre publik än den som vanligtvis besöker konserter med klassisk musik. Bakom idén står Anders Wall-stipendiaterna Puran Chen, läkare, cancerforskare och amatörpianist, Daniel Migdal, violinist och David Huang, pianist. I arrangörsgruppen finns också en kapitalförvaltare och en marknadsförare. 

Konceptet går ut på att unga musiker spelar, samtalar och dricker tillsammans med vänner i en avspänd miljö. Musikerna är värdar som man kan mingla med i baren innan de går upp på scenen. Målgruppen är främst människor i åldern 20-35 år som sällan besöker ett konserthus. Vid premiärkonserten på KB med Daniel Migdal, David Huang och cellisten Johannes Rostamo satt publiken på kuddar på golvet i skenet från levande ljus.

– Innan vi startade Första parkett ordnade vi några testkonserter som vi noga utvärderade, berättar Daniel Migdal. Besökarna fick betygsätta allt – musiken, presentationen, stämningen, baren etc. Det som överraskade oss mest var hur mycket man uppskattade att vi berättade om vår relation till det vi spelar. Det gör det lättare att ta till sig musiken.

Och det är inte lättsmälta klassiska pärlor som serveras, utan den musik som artisterna själva tycker är intressant.
– Nej, vi vill inte bekräfta den fördomsfulla bilden av att ny publik måste lockas med ”snäll” och välkänd musik. Tvärtom. Vi kan spela vilken musik som helst, bara vi själva står för den. Till vår förvåning var det som publiken gillade mest ett modernt stycke av kompositören Lutoslawski.

Responsen har varit enorm, berättar Daniel. De ca 100 biljetterna till premiären på KB var slut en vecka innan konserten. Och den gav tydligen mersmak för konsert nummer två var utsåld redan en timme efter biljettsläpp.

Läs mer om kommande konserter på www.forstaparkett.se eller www.facebook.com/forstaparkett

Första parkett, premiärkonsert på KB

 

09 februari 2016


Kategori


Bild

Karl Gabor

Text

Cari Hildebrand