Stödkonsert för Ukraina på Confidencen

Stödkonsert för Ukraina på Confidencen

Söndag den 24 augusti hålls en stödkonsert för fred och demokrati i Ukraina på Ulriksdals Slottsteater Confidencen i Solna. Initiativtagare till konserten, som stöds av Anders Walls Stiftelse, är den svensk-ukrainska konsertpianisten Natalya Pasichnyk, stiftelsens Giresta-stipendiat 2000. Vid konserten medverkar flera framstående svenska och ukrainska artister med ett program som huvudsakligen utgörs av ukrainsk musik. 

Samtidigt med konserten invigs det nystartade Ukrainska Institutet i Sverige med Natalya Pasichnyk som direktör. 
– Det är min plikt att lyfta fram Ukrainas kultur i mitt andra hemland Sverige, säger hon. Konserten är unik, då det är första gången svenska topp­artister framför ukrainsk musik. De pengar som samlas in i samband med konserten går till att främja ukrainsk kultur och till musikundervisning för barn som förlorat föräldrar i striderna i Ukraina.

Medverkande artister är Matti Hirvonen, piano, Elin Rombo, sopran, Luthando Qave, baryton,Jakob Koranyi, cello, Emil Jonason, klarinett, Ellen Nisbeth, viola och Natalya Pasichnyk, piano. Från Ukraina deltar violinisten Lidiya Futorska, harpisten Alina Bzhezhinska samt sopranen Olga Pasichnyk

 

Text: Cari Hildebrand