Sten Li (f. 1995) har erhållit 2020 års Anders Wall-stipendium för ett års internship på Svenska handelskammaren i Kina med placering i Shanghai. Stipendiet på 200.000 kronor delas ut av Anders Wall vid en ceremoni i Stockholm den 10 mars.

Sten Li har dubbla masterexamina från Chalmers, en i Maskinteknik och en i Industriell ekonomi inom masterprogrammet Entreprenörskap och affärsdesign, utöver hans nuvarande studier inom företagsekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Sten är född i Sverige av kinesiska föräldrar som kom till Göteborg för att studera och forska på Chalmers. Så småningom bosatte sig familjen i Borlänge, där Sten växte upp. Han visade tidigt musiktalang och spelade piano, fiol och gitarr och gjorde även egna orkesterarrangemang. Men intresset för teknik och entreprenörskap var starkare och förde honom i föräldrarnas spår till Chalmers. 

Vid sidan av studierna har Sten initierat två startups inom e-sport samt effektivisering av fordons- och maskinindustrin, båda baserade på artificiell intelligens. Han har grundat en entreprenörskapsförening med syftet att få studenter att tänka och agera mer entreprenöriellt, samtidigt som han haft styrelseuppdrag för bland annat en gymkedja, ett bostadsföretag och ett restaurangbolag.

– Jag gillar verkligen entreprenörskapets personliga utmaningar, säger Sten. Man skapar helt själv sina förutsättningar att lyckas – eller misslyckas. Då får man dra lärdomar och förbättra sig. Mina startups har varit ett slags test för att ge erfarenheter och insikt om vad jag själv behöver utveckla för att i framtiden kunna starta och bygga framgångsrika företag.

Som vice ordförande för studentkåren på Chalmers ansvarade Sten för hela organisationens interna verksamhet och ekonomi och ledde den dagliga verksamheten för styrelse och ledningsgrupp. Han var också ordförande för två studentföreningars jubileumskommitté med ansvar för ett evenemang som omfattade närmare 1000 deltagande gäster från tre olika länder.
– I samband med både det strategiska och operativa arbetet i att leda ett team på 5-10 medarbetare och stötta många fler ideellt engagerade studenter fick jag nytta av utbildningen i värdebaserat ledarskap. Det var mycket utvecklande, berättar han.

Sten räknar med att året i Shanghai innebär många okända faktorer och sporrande utmaningar i form av en annorlunda kultur och en obekant marknad. Här är det förstås till fördel att han talar flytande mandarin.
– Det ska bli oerhört kul och spännande att vara på plats och uppleva den snabba utvecklingen i Kina, säger han. Jag kommer att ha stor glädje av att skaffa mig kunskap och kompetens inom nya områden och bygga upp ett nätverk.

Framtidsplanerna omfattar fortsatt entreprenörskap och nya startups. Sten vill inte redan nu begränsa sig till någon särskild bransch, men affärsidéerna bör vara genuint värdeskapande och skapa samhällsnytta samtidigt som det är skalbara och kan nå ut till en global marknad.
– Jag tror till exempel att artificiell intelligens, om den används ansvarsfullt, har både stor affärsmässig och samhällsbidragande utvecklingspotential.

 

26 februari 2020


Kategori


Stipendiat


Bild

Noëlle Madsen

Text

Cari Hildebrand

Besöksadress

Strandvägen 5 A
Stockholm

Postadress

Box 7823
103 97 Stockholm

Cecilia Wikström

Stiftelsedirektör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 6283099

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235


© Anders Walls Stiftelse.

Integritetspolicy