Skip to main content

I en flitigt delad debattartikel i SvD Kultur undrar Patrik Ringborg, orkesterchef i tyska Kassel, varför kultur inte får kosta i Sverige? Detta apropå hotet om att lägga ner Västerås Sinfonietta. Patrik Ringborg fick Anders Walls Giresta-stipendium 1990.

"Västerås lägger inte ens en tredjedel av det dess tyska vänort Kassel satsar på teater och orkester" skriver Patrik Ringborg. 

"Under mina många år utomlands har jag iakttagit en förändring när det gäller hur kulturen i Sverige och dess institutioner styrs och ifrågasätts från politiskt håll. Jag tror att den delvis beror på bristande förståelse för att konst och kultur i alla sina former är en livsnödvändighet för det civiliserade samhället. Kanske saknas också vetskap om hur viktig kulturen är i tider av nöd och krig. Det världsberömda faktum att Sverige har åtnjutit en över 200 år lång fred innebär också att man saknar de hemska upplevelser som kan skapa en törst efter mer innehåll i livet. En ros som arbetar sig igenom den hårda asfalten har en annan kraft och får ett annat värde än den blomma som växer upp i en välvattnad kruka."

 

15 oktober 2015


Kategori


Bild

Lothar Koch