Skip to main content

Den världsberömda svenska sopranen och hovsångerskan Nina Stemme har utnämnts till hedersmedlem på Wien-operan, ”Ehrenmitglied der Wiener Staatsoper”, en unik utmärkelse. Den enda svensk som tidigare förärats medlemskap i detta exklusiva sällskap med anor sedan 1880 är den legendariska operasångerskan Birgit Nilsson, som invaldes 1968.

Nina Stemme mottog hedersutmärkelsen och den särskilda Ehrenmitglied-ringen av operahusets chef Bogdan Roščić vid en ceremoni efter föreställningen av Wagners Lohengrin, där Nina Stemme sjöng rollen som Ortrud.

I sitt hyllningstal sade Bogdan Roščić att närvaron av framstående konstnärer som Nina Stemme märks på ett mycket påtagligt sätt i vardagen på en teater, ”inte bara därför att publiken älskar dig, utan även för att hela personalen här avgudar dig” och han tillade att Wiener Staatsoper har viktiga planer för henne i framtiden.

”Det är med stor glädje, ödmjukhet och inte så lite stolthet som jag tar emot denna otroliga ära. Under dessa 20 år på Wiener Staatsoper lärde jag mig oerhört mycket och hittade också ett konstnärligt hem” sade Nina Stemme.

Nina Stemme tilldelades I början av sin karriär Anders Walls Giresta-stipendium 1993. Hon var då student på Operahögskolan i Stockholm. Hon har berättat att det gav självförtroende att det fanns människor som sett och förstått hennes prestationer under studieåren. Pengarna använde hon till provsjungningsresor i Europa.

Idag är den svenska sopranen en av världens allra främsta operasångerskor. Hon debuterade på Wiener Staatsoper 2003 som Senta i Den flygande holländaren och har sedan sedan dess sjungit alla de stora rollerna i sitt röstfack. Hittills har hon sjungit 16 roller i 142 föreställningar på Wiener Staatsoper.

07 Maj 2023


Kategori


Bild

Katharina Schiffl