Skip to main content

Operasångerskan Nina Stemme har vid en ceremoni på Kungliga Operan mottagit ett av konstmusikvärldens finaste priser: The Birgit Nilsson-prize på en miljon dollar – det största priset inom den klassiska musiken. Som ung student på Operahögskolan i Stockholm tilldelades Nina Stemme 1993 Anders Walls Giresta-stipendium. Idag är hon en av världens ledande sopraner. 

Nina Stemme har under många år sedan debuten 1989 regelbundet gästat de största operahusen världen över och gjort alla de stora rollerna på scener som Metropolitan i New York, La Scala i Milano, Opera Bastille i Paris och Wienoperan. Hon har flera gånger prisats som en av de främsta operasångerskorna i världen, och där hennes tolkningar av Wagner i synnerhet getts uppmärksamhet. 

Birgit Nilsson-priset delas ut vartannat eller vart tredje år till en sångare, dirigent, institution eller produktion, och det till en pristagare som ska ha åstadkommit något extraordinärt inom operakonsten. Priset, som initierades av operasångerskan Birgit Nilsson själv redan på 80-talet, då det startades en stiftelse som skulle förverkliga hennes dröm om ett operapris, sjösattes dock inte förrän fyra år efter hennes bortgång, 2009. 

Bland tidigare pristagare finns operasångaren Plácido Domingo (2009), dirigenten Riccardo Muti (2011) och Wiens filharmoniska orkester (2014).

 

12 oktober 2018


Kategori


Bild

Fredrik Stehn