Nina Stemme blir hedersdoktor i Lund

Sopranen Nina Stemme utses till hedersdoktor vid den konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet. Den 27 maj promoveras hon i Lunds domkyrka tillsammans med övriga nyblivna doktorer. Nina Stemme till delades Anders Walls Giresta-stipendium 1993.

Nina Stemme är en av vår tids främsta sångerskor. Hennes internationella karriär har inneburit uppmärksammade framträdanden på de mest prestigefyllda internationella operascenerna, som exempelvis i London, Paris, New York (Metropolitan), Berlin, Milano (La Scala) och Wien (Wiener Staatsoper). 

Hon är mycket allsidig och har sjungit de stora rollerna i Puccinis, Verdis och Richard Strauss’ operaverk, men framför allt har hon gjort sig känd som en av samtidens stora Wagnerinterpreter med Isolde och Brünnhilde som paradroller. Hon har också en rik och kritikerrosad diskografi bakom sig.

I våras lade hon huvudrollen i Richard Strauss opera Elektra till repertoaren och gjorde med den en sensationell succé vid Wiener Staatsoper. Det senaste året har hon också haft stor framgång med Turandot på La Scala, Milano, och vid sommarfestspelen i Dalhalla.

Nina Stemme invaldes i Musikaliska Akademien 2004. Ett par år senare utsågs hon till Hovsångerska och 2008 erhöll hon Litteris et Artibus. Hon utsågs även till österrikisk Kammersängerin 2012, vilket bara är ett av många exempel på den mängd internationella priser och utmärkelser hon tilldelats. 

Nina Stemme fick Lunds studentsångförenings solistpris 2015. Dessutom hade hon en av huvudrollerna i Hans Gefors’ nyskrivna opera Notorious som hösten 2015 uruppfördes på Göteborgsoperan. 


Bild: Tanja Niemann