Natalya Pasichnyk ger oss den glömda ukrainska musiken

Natalya Pasichnyk ger oss den glömda ukrainska musiken

Samtidigt som nyhetsrapporteringen talar om nya hårda strider i Ukraina lanseras cd-skivan ”Consolation – Forgotten treasures of the Ukrainian soul”, där den svensk-ukrainska pianisten Natalya Pasichnyk tillsammans med framstående svenska musiker framför musik av några av Ukrainas främsta tonsättare.

Den sorg och förtvivlan som drabbade den svensk-ukrainska konsertpianisten Natalya Pasichnyk när oroligheterna i Ukraina bröt ut 2014 utgör drivkraften för hennes outtröttliga arbete att föra ut den ukrainska konstmusiken till en större publik. På grund av landets tragiska historia fick den ukrainska musikskatten aldrig det internationella genomslag den förtjänade och nu är det viktigare än någonsin att det ukrainska kulturarvet uppmärksammas, menar Natalya.

Natalya Pasichnyk arrangerade 2014 med bidrag av Anders Walls stiftelse en stödkonsert på Confidencen för fred och frihet i Ukraina. Såväl svenska som ukrainska musiker framförde musik av några av landets viktigaste tonsättare som Mykola Lysenko, Viktor Kosenko, Myroslav Skoryk och Valentyn Sylvestrov. Det ledde vidare till ett skivprojekt och nu har cd:n Consolation – Forgotten treasures of the Ukrainian soul släppts på välrenommerade skivbolaget BIS. ”Consolation” anspelar på musikens betydelse som en tröst för såväl kompositörerna själva, som ofta verkade med fara för livet, som för det ukrainska folket.

På skivan medverkar förutom Natalya även Jakob Koranyi, cello, Emil Jonason, klarinett, Christian Svarfvar, violin, Luthando Qave, baryton och Olga Pasichnyk, sopran. Skivan har redan släppts i Tyskland och fått mycket fina recensioner och nu väntar lansering i Frankrike.

I samband med inspelningen gjordes en film av frilansjournalisten Sofia Nyblom. Den drygt timslånga filmen, inspelad i Stockholm, Kiev och Lviv, presenterar några av 1800- och 1900-talets främsta ukrainska tonsättare varvat med bilder från dagens Ukraina och Natalyas egna tankar. I filmen berättar också de svenska musikerna om sina intryck av mötet med den ukrainska musiken. Förhoppningsvis kommer filmen att kunna visas publikt under året.

Film- och cd-projektet har erhållit ekonomiskt stöd av Anders Walls stiftelse. Natalya Pasichnyk tilldelades Anders Walls Giresta-stipendium 2000 och även Jakob Koranyi, Emil Jonason och Luthando Qave är Anders Wall-stipendiater.Recensioner:
http://www.pizzicato.lu/heimatliebe/
http://www.klassik-heute.com/4daction/www_medien_einzeln?id=22148
http://www.mittelbayerische.de/panorama-nachrichten/unsere-highlights-des-jahres-2016-21934-art1469700.html
https://www.svd.se/personlig-musik-ger-den-basta-trosten

Relaterade länkar

Läs recension i OPUS www.natalyapasichnyk.com
Text: Cari Hildebrand