Skip to main content
Riksmarskalk Fredrik Wersäll, Mikael Ingemyr och Marthe Niemi, stiftelsesekreterare Anders Walls stiftelse.

Mikael Ingemyr, vår Unga forskare-stipendiat 2012, har mottagit Konung Gustaf V:s 90-årsfonds ungdomsledarstipendium 2021. Ceremonin ägde rum i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet den 9 maj. Stipendiet överlämnades av riksmarskalk Fredrik Wersäll, styrelseordförande för fonden.

Mikael tog för 10 år sedan initiativet till föreningen Astronomisk Ungdom, som idag har 5300 medlemmar, 50 medlemsföreningar, 6 distriktsorganisationer och förra året omsatte runt 5 Mkr. Sedan start har över 170 ungdomar fullgjort varaktiga ideella åtaganden på nationell nivå, och över 450 unga har haft förtroendeuppdrag i någon av lokalföreningarna. Mikael Ingemyr är idag föreningens generalsekreterare och arbetar tillsammans med fyra kollegor på AU:s kansli i Stockholms gamla observatorium.

Motiveringen till stipendiet lyder:
”Med en tydlig vision om att främja intresset för astronomi och rymdfart bland unga i Sverige grundade år 2012 Mikael Astronomisk Ungdom som sen dess utvecklats till en nationell ungdomsorganisation. Han är en eldsjäl som med ett inkluderande ledarskap, uthållighet och outtröttligt initiativtagande förverkligar visioner. Han har varit den avgörande ledaren för att över 5000 unga idag demokratiskt organiserar sig för astronomi och rymdforskning. Utöver det har han också skapat en stark gemenskap inom Astronomisk Ungdom som för många medlemmar blivit som ett andra hem. Detta när forskning och vetenskap allt mer ifrågasätts. Mikael har förmågan att förmedla visioner och målbilder som engagerar andra och är samtidigt ledaren som lyfter andra genom att tro på dem och ge dem utrymme att växa, utan att själv stå i centrum. En sann föregångare!”

11 Maj 2022


Kategori


Bild

Kungl. Hovstaterna