Mezzo med dragning åt det tyska årets Giresta-stipendiat

Emma Sventelius (f. 1990) från Lund har ­tilldelats Anders Walls Giresta-stipendium på 100.000 kronor. Emma är mezzosopran och tar till sommaren sin masterexamen från Operahögskolan.

Emma har alltid sjungit på fritiden men eftersom hon ville ha en ”riktig” utbildning började hon studera molekylärbiologi vid Lunds universitet. Under en sommarkurs i operainterpretation insåg hon dock att det var musiken som gällde. Efter två år på Vadstena folkhögskolas sång- och pianolinje genomförde hon sin kandidatutbildning vid musikkonservatoriet i Köpenhamn, där det också ingick ett utbytesår på musikuniversitetet i Wien.
– Det var underbart att få tillbringa ett år i världshuvudstaden för konstmusik och att få lära sig tyska, säger hon.

Sedan dess har hon riktat intresset mot tyskspråkiga länder och i höstas gjorde hon sin internationella debut på Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf i rollen som Suzuki i Madame Butterfly. Hon är sedan ett år knuten till den danska agenturen Ascolta Artists. 

En stor förebild för Emma är mezzosopranen Dame Janet Baker, som hade sin storhetstid runt 1960-1980.
– Det är en sångare jag kan identifiera mig med röstligt och när jag ska studera in en ny roll kollar jag alltid först på Spotify om hon har gjort rollen, säger hon.

Hon vill också passa på att berömma sin sångpedagog Erik Årman, som betytt mycket för hennes utveckling. En drömroll för Emma är Octavian i Rosenkavaljeren av Richard Strauss, som ligger bra till för hennes röst.
– Det är alltid intressant att gestalta sådant som ligger utanför min egen upplevelsehorisont, som här en kvinnlig sångare som sjunger rollen av en man som klär ut sig till kvinna!

Stipendiet omfattar förutom stipendiesumman även en professionell demoinspelning och fotografering samt en solokonsert under kommande säsong i Giresta kyrka.
– Det är ett väldigt ansett stipendium som högst påtagligt hjälper unga sångare i början av karriären, säger Emma som också ser fram emot att få bekanta sig med de andra medlemmarna av stipendiatnätverket Wallumni.

Emma kommer att ge sin stipendiet-konsert i Giresta kyrka under säsongen 2018/19. 

Årets andra Giresta-stipendiat är violinisten Daniel Lozakovich.

För ytterligare information, kontakta: 
Emma Sventelius, tel. 070-3449410
Cari Hildebrand, press@wallstiftelsen.se, tel. 070-6057906

Text: Cari Hildebrand Bild: Linda Otterstedt