Kampsportande livsmedelsentreprenör till Handelskammaren i Shanghai

Mostafa Sharq (f. 1991) från Eslöv har erhållit 2014 års Anders Wall-stipendium på 150.000 kronor för ett års praktik på Svenska Handelskammaren i Shanghai.

Mostafa var 3 år gammal när hans familj kom till Sverige från Afghanistan och så småningom hamnade i Eslöv. Pappan var entreprenör och startade snart företag inom livsmedels- och fastighetsbranschen, något som även intresserade Mostafa. Idag är han aktiv i familjeföretaget Frejas Glutenfria, som med framgång producerar och säljer glutenfria asiatiska matvaror till grossister och större livsmedelsbutiker.

Även dragningen till Kina och Asien uppstod tidigt, tack vare Bruce Lee-filmerna och intresset för kampsport. Idag läser Mostafa ekonomiprogrammet med kinesiska på Handelshögskolan i Göteborg och pluggar dessutom statsvetenskap i Lund.
– När jag bestämde mig för att läsa ekonomi ville jag specialisera mig inom ett område där jag anser att framtiden finns, berättar han.

Efter en obligaorisk kurs i mandarin på Handels reste Mostafa till Shanghai för ytterligare fyra månaders språkstudier men blev kvar i ett och ett halvt år. Han studerade och reste runt i landet, bland annat till Yangshuo och huvudstaden Beijing, där han praktiserade som valutaanalytiker på ett amerikanskt företag.
– Att komma till Kina var förstås nytt och omvälvande men som svensk med utländsk bakgrund har jag ganska lätt för att acklimatisera mig i andra kulturer, säger Mostafa.

Och framtidsplanerna? Mostafa är intresserad av den kinesiska finansmarknaden som omges av en mängd restriktioner men som gradvis öppnas upp för utländskt kapital, något Mostafa behandlade i sin kandidatuppsats. Där finns stor affärspotential, konstaterar han. Ett annat intressant område är energimarknaden, särskilt att skapa incitament för mera förnyelsebar energi.
– Det må ligga långt fram i tiden men jag är övertygad om att det inte finns några begränsningar om man vill förverkliga sina drömmar och idéer, bara man är beredd att jobba hårt.
Text: Cari Hildebrand