Skip to main content
Gunnar Lundberg och Daniel Johansson under ceremonin på Confidencen

Den framstående tenoren Daniel Johansson (stiftelsens Girestastipendiat 2008) har mottagit Jussi Björling-stipendiet på 100.000 kr vid en minnesgala för Jussi Björling på Confidencen, där Daniel medverkade tillsammans med flera sångare ur den svenska operaeliten.

– Daniel Johansson är en mycket värdig mottagare av stipendiet. Daniel har på tio år gått från examen från Operahögskolan till att vara en världstenor med hela världen som arbetsplats. Trots all framgång har han fötterna på jorden och är en fantastisk kollega som alla tycker om att arbeta med, säger Gunnar Lundberg, ordförande för Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister som förvaltar stipendiet.

Dagen innan hade han dessutom erhållit den kungliga medaljen ”Litteris et Artibus” ur kungens hand vid en ceremoni på Stockholms slott. Daniel får medaljen med motiveringen: "För framstående konstnärliga insatser som operasångare".

Daniel Johansson har en internationell operakarriär där han gästat scener som Deutsche Oper Berlin, Wiener Staatsoper, San Fransisco Opera och Bregenzer Festspiele. Han sjöng hösten 2020 sin första Tristan Tristan i Isolde på operahuset i Essen. Daniel har synts i ett flertal roller på Kungliga Operan i Stockholm såsom Don José i Carmen, Cavaradossi i Tosca och Rodolfo i La Bohéme.

Daniel tildelades 2008 Anders Walls Giresta-stipendium. 

16 oktober 2021


Kategori


Bild

Karin Röse