2020 års Jussi Björling-stipendium på 100 000 kronor delas mellan sångerskan och kulturentreprenören Anna Eklund Tarantino och hennes skapelse Dala Floda Operafest.

Stipendierna kommer att delas ut dels vid en konsert på Confidencen söndagen den 24 maj, där Anna Eklund Tarantino medverkar tillsammans med delar av den svenska operaeliten, och dels i samband med en föreställning i Dala Floda under operafesten i augusti.

Sopranen Anna Eklund Tarantino har visat prov på ett imponerande entreprenörsdriv. 2011 startade hon Dala Floda Operafest, som hon även är konstnärlig ledare för. Det startade som ett projekt att föra operan till folket – men inte bara till, utan även ”bland, med och av folket”. Sedan 2012 har Dala Floda Operafest årligen presenterat spännande uppsättningar av kända operor och operetter, där etablerade operasångare och musiker framträtt tillsammans med lokala förmågor.

I sommar utgörs den stora satsningen av Puccinis opera La Boheme. Det ges också föreställningar i anpassat format av Hans och Greta, Teaterdirektören och Turandot. I festivalen ingår även en operakurs för ungdomar med psykiska funktionshinder, eller ”specialbegåvningar”, som Anna kallar dem.

Stiftelsen Jussi Björlings minnesfond förvaltas sedan 1970 av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister, som delar ut Jussi Björling-stipendiet till framstående sångare och musikprofiler. Sedan 2009 bidrar Anders Walls Stiftelse med stipendiesumman.

– Var tredje år ska stipendiet, enligt stadgarna, tilldelas någon inom sångens och musikens område verksam person som är bosatt i eller har nära anknytning till Dalarna. Anna Eklund Tarantino och Dala Floda Operafest är synnerligen värdiga mottagare för sina värdefulla insatser. De sprider operakonsten till en ny publik och skapar lokalt engagemang på ett mycket inkluderande sätt, säger Gunnar Lundberg, ordförande för Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister och den som tillsammans med Anders Wall överlämnar stipendiet.

21 mars 2020


Kategori


Bild

Poul Hansen

Text

Cari Hildebrand

Besöksadress

Strandvägen 5 A
Stockholm

Postadress

Box 7823
103 97 Stockholm

Cecilia Wikström

Stiftelsedirektör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 6283099

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235


© Anders Walls Stiftelse.

Integritetspolicy