Den 19 september installerades Julia Mustonen-Dahlkvist, Giresta-stipendiat 2006, som professor i klassiskt pianospel vid Karlstads universitet. 

Julia Mustonen-Dahlkvist är född 1976 i Krasnoyarsk, Sibiriska regionen, Sovjetunionen. Hon började spela piano vid tidig ålder under ledning av sin mamma och har studerat vid Sibelius-Akademin i Helsingfors, Musikhögskolan i Freiburg, Konsthögskolan i Berlin, Kungliga akademin i Dublin, Stockholms Musikhögskola och Danska Kungliga Musikhögskolan i Köpenhamn.

Julia Mustonen-Dahlkvist har gjort internationell karriär och har varit verksam som musiker och pedagog i sju europeiska länder. 2011 blev hon universitetslektor i piano och ämnesledare för pianoavdelningen vid Musikhögskolan Ingesund, Karlstads universitet. Vad är hemligheten med att kunna föra vidare sin kunskap som musiker till blivande musiker?

– Som lärare är mångsidighet och flexibilitet som två av mina mest framträdande egenskaper. Varje student har speciella behov och behöver undervisas på ett unikt sätt. För att coacha blivande professionella musiker krävs en speciell kunskap att lokalisera, rätta och guida studenten till att utföra ett skickligt hantverk på sitt instrument.

Som blivande professor har Julia Mustonen-Dahlkvist tankar om fortsatt utveckling av pianoutbildningen vid Musikhögskolan Ingesund.

– Ingesund ska vara intressant och lockande och undervisningen måste vara i världsklass. Här ska det finnas ett aktivt och kreativt utbildningsklimat där alla har möjlighet att bli konstnärligt inspirerade. Utbildningen ska också innehålla aktiv konsertverksamhet, intressanta kammarmusikprojekt, samarbete med andra avdelningar på musikhögskolan, samarbete med regionala konsertarrangörer samt inspirerande gästlärare med internationell anknytning. Min förhoppning är att det också ska finnas en kulturell miljö med en stark pianotradition i Värmland. Pianister ska kunna komma hit för att förkovra sig, utveckla sig samt vara med om spännande projekt som väcker intresse nationellt och internationellt.

Julia Mustonen-Dahlkvist skulle också vilja skapa mer kontakt med nutida kompositörer och spela deras musik.
- Jag vill gärna samarbeta med lokala musiker och konstnärer och hitta möjligheter att spela tillsammans med dem för att sprida musiken. Jag anser att klassisk musik är för alla. Förkunskaper gör det lättare att förstå den men är samtidigt inte en nödvändighet. Alla musiklyssnare har sina egna erfarenheter och livsöden och kan uppfatta musiken på sitt sätt. Jag ser det som min uppgift att sprida klassisk musik - en fantastisk upplevelseform.

 

22 september 2014


Kategori


Text

Karlstads universitet

Besöksadress

Strandvägen 5 A
Stockholm

Postadress

Box 7823
103 97 Stockholm

Cecilia Wikström

Stiftelsedirektör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 6283099

Fredrik Söderbaum

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3110468

Cecilia Wikström

Stiftelsedirektör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.allstiftelsen.se
+46 (70) 6283099

Fredrik Söderbaum

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3110468


© Anders Walls Stiftelse.

Integritetspolicy