Skip to main content

Sopranen Josefine Mindus (Confidencen-stipendiat 2022) har utsetts till 2023 års Jenny Lind-stipendiat av Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska akademien. Utöver prissumman på 40 000 kronor, innefattar stipendiet konsertturnéer i Sverige och Nordamerika. På turnén som äger rum i sommar medverkar även pianisten Rebecka Elsgard.

Juryns motivering: ”Josefine Mindus är en sångerska med ett fantastiskt sätt att kombinera teknisk briljans med fängslande scenisk utstrålning, Josefine imponerade på juryn med sin vackra sopran, men också genom att framföra en egen komposition. Vi ser i Josefine en stor artist i vardande."

– Det känns fantastisk ärofyllt att vara årets Jenny Lind-stipendiat. Jenny Lind var en enastående sångerska som använde sin framgång i musiken för att förbättra livet för många andra. Att få förkovra sig i denna sångerskas liv och sedan få konsertera i hennes namn är verkligen en dröm som blivit sann, säger Josefine Mindus.

Sopranen och tonsättaren Josefine Mindus avslutade 2021 sina studier vid Hochschule für Musik, Theater und Medien i Hannover och är sedan 2020 en del av operastudion vid Komische Oper i Berlin, där hon debuterade som Papagena i Trollflöjten. Under tiden i Tyskland har hon vunnit flera priser, bl.a. tävlingen Paula Salomon-Lindberg Das Lied i Berlin.

Att få arbeta tillsammans med operahusets fantastiska ensemble, jobba med världsledande regissörer, möta mängder av dirigenter och framför allt få mycket tid på en scen har enligt Josefine varit den bästa av skolor. Här har hon sjungit roller som Papagena (Die Zauberflöte), Zerlina (Don Giovanni) och Euridice (L’Orfeo). Under sommaren 2022 gick en dröm i uppfyllelse när hon fick göra sin Sverigedebut i huvudrollen som Bess i Vadstena-Akademiens uppsättning av Missy Mazzolis opera “Breaking the waves”.

– Det är med stor tillfredställelse som Kungliga Musikaliska Akademien, i samarbete med Folkets Hus och Parker, ser fram emot konsertturné såväl i Nordamerika som i Sverige sommaren 2023 med årets Jenny Lindstipendiat och medmusicerande ackompanjatör, säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare i Kungliga Musikaliska Akademien.

Just nu sjunger Josefine rollen som Första Skogsnymf i Dvořáks “Rusalka” och rollen som Prinsessan Nicoletta i Prokofjevs “Kärleken till tre apelsiner “ på Komische Oper Berlin. I vår ser hon främst fram emot sin debut som Atalanta i Händels “Xerxes”. När Josefine behöver pausa från musiken pysslar hon gärna med olika små papperskonstverk. Hon tar eftermiddagsfikat på högsta allvar och ser till att hinna med det varje dag.

23 januari 2023


Kategori


Bild

Clara Evens

Text

Fredrik Söderbaum