Skip to main content
Jonatan Persson, grundare och VD för Helios Innovations.

Jonatan Perssons företag Helios Innovations har utsetts till vinnare i Startup 4 Climate, en av Europas största innovationstävlingar med klimatfokus. Det årliga priset tilldelas företag med de mest lovande klimatinnovationerna. Jonatan Persson mottog Anders Walls UF-stipendium 2019. 

Startup 4 Climate instiftades 2000 och är en av Europas största innovationstävlingar inom energisektorn. Tävlingen riktar sig till bolag med lösningar med klimatnytta som förändrar beteenden och bidrar till FN:s 1,5-gradersmål. 

Efter att ha pitchat sitt bidrag för en jury bestående av experter inom entreprenörskap, energi och grön teknik utsågs Helios Innovations till en av årets två vinnare. Jonatan Persson (f. 2000), grundare och VD, närvarade vid prisceremonin som ägde rum på FN:s klimattoppmöte COP27 där han fick ta emot priset och en summa om 1 miljon kronor. 

- Det känns fantastiskt att vinna den här tävlingen, inte minst när de medtävlande är teknikföretag som jag personligen har sett upp till under en längre tid, säger han.

Jonatan har tillsammans med sitt team i Helios Innovations utvecklat en ny teknik som använder restvärme för att skilja farligt avfall från vatten. I Sverige går mer än 5% av landets energiförbrukning till att förånga industriella processvätskor, och genom att effektivisera den processen kan el och vatten sparas. Helios Innovations prisades för sin innovativa förmåga att accelerera omställningen i processindustrin vilket har en avgörande betydelse för klimatarbetet i världen.

- Nu satsar vi på en ganska kraftig tillväxt. Prissumman kommer användas till bygget av en ny reningsanläggning, säger han. 

Anders Walls Stiftelse gratulerar Jonatan och tackar honom för hans viktiga arbete!

16 november 2022


Kategori


Stipendiat


Bild

Helios Innovations