Skip to main content
Stipendiet till Henrik Helenius överlämnades av vice ordförande Charlotte Wall vid Anders Walls stiftelses stipendieutdelning i Stockholm den 10 mars.

Henrik Helenius (f. 1997) har tilldelats Anders Walls stipendium på 200 000 kronor till studerande vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors, även benämnt Hanken, som utmärkt sig inom entreprenörskap och kreativt tänkande. Stipendiet överlämnades på Anders Walls stiftelses stipendieutdelning i Stockholm. Henrik är en av grundarna till Droppe, en B2B-marknadsplats som säljer förnödenheter till industriella företag.

— Det är en stor ära att få Anders Walls stipendium och ett bevis på att man kan bygga upp något helt nytt inom en gammalmodig och traditionell bransch som inte känt nya vindar på ett tag. Det är tack vare vårt fantastiska team som vi har lyckats åstadkomma detta och sätta en ny standard för den här industrin. 

Affärsidén uppenbarade sig när Henrik och medgrundaren Johannes Salmisaari var utomlands och pandemin bröt ut. De märkte hur vanliga varor plötsligt började bli svåra att hitta i butikerna och ville ta reda på varför.
— Efter att ha undersökt saken närmare insåg vi att problemet varken låg hos producenterna eller köparna, utan någonstans däremellan. Grossister och distributörerna hade svårt att leverera på grund av mellanhänder som inte kunde upprätthålla sin verksamhet. 

Vi såg att det fanns ett behov av en fristående e-handelsplattform som kunde samla alla aktörer på ett ställe och effektivisera logistiken.  

Genom att koppla ihop industriella företag direkt med europeiska tillverkare av förbrukningsvaror har marknadsplatsen lyckats undvika mellanhänder, vilket möjliggör för en både kortare och starkare leveranskedja. På så vis har bolaget bidragit till en mer hållbar lösning genom att undvika onödigt förpackningsavfall. 

Under de första två åren växte företaget organiskt till över tio heltidsanställda. 2022 genomfördes en investeringsrunda under ledning av Lifeline Ventures, en av Finlands ledande VC-investerare, vilket accelererade lanseringen i Sverige och Tyskland. Idag har bolaget över 30 anställda i sju länder, med mer än 800 företagskunder och över 100 ledande tillverkare i Europa på sin plattform. För närvarande arbetar Droppes team på att utöka både produktkatalogen och tillverkarnätverket med målet att bli den främsta marknadsplatsen för industriella företag i Europa.

 

11 mars 2023


Kategori


Stipendiat


Bild

Kristian Löveborg

Text

Fredrik Söderbaum