Skip to main content

Fredrika Gyllang (f. 1991) från Stockholm har erhållit årets Anders Wall-stipendium till studerande vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors, i dagligt tal kallad Hanken. Stipendiet på 125.000 kronor delades ut vid en ceremoni i Stockholm i närvaro av bl.a. prinsessan Christina.

Fredrika Gyllang är en energisk person med hög kapacitet. Samtidigt med goda studieresultat i imponerande hög takt har hon under studietiden arbetat på bl.a. Hankens MBA-avdelning, SEB och Eriks såser. Under två år anordnade hon eventet Startup Sisters, ett initiativ i syfte att inspirera och motivera kvinnor till entreprenörskap. Det var när Fredrika själv jobbade för en entreprenör i Silicon Valley som hon på allvar insåg sitt kall.

– Det var så inspirerande att få följa en person som hade så mycket idéer, erfarenhet och brett kontaktnät, berättar Fredrika. Under de här månaderna befann jag mig som i en drömvärld. Det var också här jag blev engagerad i den startup som jag jobbar med idag, MONI.

MONI är ett företag inom betalningsbranschen som vill erbjuda alla människor tillgång till ett bankkonto. För närvarande pågår ett pilotprogram med det finska migrationsverket där asylsökande förses med ett MONI Prepaid MasterCard.

– Tidigare delade migrationsverket ut kontanter till flyktingarna, en s.k. mottagningspenning. Pengarna hämtades med väktare från banken för att sedan delas ut vid asylboendena. Med MONI kan migrationsverket istället fokusera på att effektivisera andra viktiga processer för nyanlända och samtidigt eliminera risken som den fysiska kontanthanteringen innebär, förklarar Fredrika.

Fredrika ser fram emot att få ingå i det kreativa Wallumni-nätverket bestående av tidigare Anders Wall-stipendiater. Stipendiesumman tänker hon använda till att vidareutbilda sig och fördjupa sina kunskaper om den europeiska startup-industrin.

– Min erfarenhet säger mig att kontakter bäst knyts på plats och därför är min tanke att återigen resa utomlands. Denna gång för mer avancerade studier vid ett internationellt toppuniversitet.

13 april 2016


Kategori


Text

Cari Hildebrand