Skip to main content

Erik Enger Karlson (f. 2000) från Stockholm har tilldelats Anders Walls stipendium till studerande vid Handelshögskolan i Stockholm. Erik, som läser företagsekonomi, är den första mottagaren av det nyinstiftade stipendiet på 200 000 kronor, som syftar till att stödja unga talanger som utmärkt sig inom entreprenörskap och kreativt tänkande. 

Erik har grundat företaget Team Together som har utvecklat en applikation för att smidigt kunna skänka bidrag till ideella organisationer i samband med e-handel. Kunden kan själv välja vilken organisation butiken ska stödja. Just nu väljer många att bidra till Team Togethers samarbetspartner SOS Barnbyars katastroffond för Ukraina, berättar Erik.
– Genom sociala medier får välgörenhet mer publicitet än någonsin, men om att bidra på riktigt ska ha samma virala potential som ”likes” så får det varken kosta något eller ta tid. Tack vare ny teknik som integreras direkt i webbläsaren ser Team Together-appen till att butiken ger ett bidrag till den organisation du valt, utan att du behöver röra ett finger eller betala extra, förklarar han.

På så vis hjälper Team Together företagen att attrahera kunder och samtidigt öka sitt samhällsengagemang. Bland de drygt 200 butiker man samarbetar med idag finns företag som Adlibris, Cervera, Lindex och Dagens Industri.
– Solidaritet och samarbete är nyckeln till att vi alla ska kunna leva ett gott liv, inte bara genom lyckan att få, utan även genom det meningsfulla som finns i att ge, säger Erik. Att underlätta för människor att leva ett mer engagerat och medvetet liv ger mig stor tillfredsställelse.

Erik har alltid varit intresserad av teknik och inledde sin entreprenörsbana på högstadiet, då han köpte trasiga iPhones som han lagade med hjälp av youtube-videos och sålde på Blocket. Han lärde sig programmera appar, vilket resulterade i att han startade två aktiebolag redan i gymnasiet.
– Spridningen av apparna över hela Europa fick mig att inse att företagande kan förändra inte bara mitt liv, utan även andras, berättar han.

Erik är en de yngsta företagsgrundarna någonsin inom Handelshögskolans företagsinkubator SSE Business Lab, berättar Program Manager Andreas Johansson.
– Flera av Sveriges främsta entreprenörers resa började på Handelshögskolan. Detta stipendium uppmärksammar för första gången framtidens potentiella unicorngrundare redan under studietiden, säger han.

Anders Walls Stiftelse har sedan tidigare ett liknande stipendiesamarbete med Svenska Handelshögskolan i Helsingfors och Stockholm School of Economics i Riga.
– Det är roligt att vi nu kan välkomna stipendiater även från Handels, där jag själv studerade i min ungdom, säger ordföranden Anders Wall.

03 mars 2022


Kategori


Stipendiat


Bild

Elliot Nyhlin

Text

Cari Hildebrand