Skip to main content

Violinisten Elna Carr (f. 1988), uppvuxen i Hjärnarp och nu boende i Malmö, har ­tilldelats ett av årets två Giresta-stipendier på 100.000 kronor. Elna är 3:e konsertmästare i Danmarks Radios symfoniorkester och ingår tillsammans pianisten Håkan Quennerstedt i Duo Carr Quennerstedt.

Elna Carr växte upp omgiven av folkmusik i en spelmansfamilj och har själv avlagt prov som Riksspelman. Hon började spela fiol med sin mamma innan hon fyllt två och från fyra års ålder spelade hon för en lärare i Höganäs enligt Suzuki-metoden.

Elna tänkte sig tidigt en karriär inom folkmusiken som spelman och sångerska. Det var först på musikgymnasiet i Falun hon upptäckte den klassiska musiken. Hon fick lära sig noter och spelade i ensemble och orkester. Där träffade hon också sin blivande sambo och musikaliska partner Håkan Quennerstedt, och de följdes åt till Musikhögskolan i Malmö. Elna fortsatte sedan med solistutbildning vid Musikkonservatoriet i Köpenhamn och tog sin diplomexamen 2012.

Elna har vunnit ett flertal priser, bl.a. ”Årets skånska stjärnskott” 1999 och 2005 och ”Ung och lovande” 2011 med Duo Carr Quennerstedt. 2016 var hon en av de tre finalisterna i Solistpriset, Sveriges mest prestigefulla tävling för unga musiker. I den P2-sända finalen i Berwaldhallen spelade hon Sibelius violinkonsert, den första konsert hon spelade som 16-åring.
– Det blev en speciell upplevelse eftersom den grekiske violinisten Leonidas Kavakos bara en månad tidigare varit solist med DR-symfonikerna i samma konsert. Jag var 2:e konsertmästare och fick chansen att studera hans spel på riktigt nära håll.

Favoritmusiken varierar mellan olika perioder men Elna har en förkärlek för kontrastrik musik.
– Det är väldigt kul att spela Beethoven med Håkan. 2013 gav vi ut en skiva med musik av Beethoven och Prokofiev och vi ser verkligen fram emot Beethoven-jubileet 2020. Tills dess ska vi ha övat in alla hans violinsonater, säger hon.

Duo Carr Quennerstedt har hyllats av många för sitt drivna samspel, bl.a. av professorn och konsertpianisten Hans Pålsson som skriver: ”Briljansen skymmer inte innehållet och musikens karaktär förvanskas inte av oreflekterat sentiment. Elna Carr och Håkan Quennerstedt är beundransvärda i sin personliga värme, humor och starka tro på musikens stärkande och helgande kraft.”

Årets andra Giresta-stipendiat är den lettiska sopranen Marlena Keine. 

 

06 mars 2017


Kategori


Bild

Dmitri Golovanov

Text

Cari Hildebrand