Den lettiske pianisten Daumants Liepiņš (f. 1994) har ­tilldelats Anders Walls Girestastipendium på 100.000 kronor. Stipendiet omfattar också en solokonsert i Giresta kyrka och medlemskap i det kreativa nätverket Wallumni. Daumants studerar för närvarande i pianoklassen vid Ingesunds Musikhögskola, Karlstad universitet under ledning av professor Julia Mustonen-Dahlkvist.

Daumants växte upp i en musikalisk familj. Hans syster Madara är en av lettlands främsta unga violinister och de framträder ofta tillsammans. I Lettland börjar man tidigt med musikundervisning för barn, berättar Daumants. Han inledde sina pianostudier vid fem års ålder och vann redan som sexåring en lettisk pianotävling. Hans första pianolärare upptäckte snabbt elevens exceptionella talang och såg tålmodigt till att han utvecklade sin pianoteknik.

Idag räknas Daumants som en av de mest lovande pianisterna i världen i sin generation. Han fick under 2019 sitt stora internationella genombrott med två prestigefulla priser: Vendome Prize vid kammarmusikfestivalen i Verbier och första pris i Maria Canals International Piano Music Competition i Barcelona. Tidigare utmärkelser omfattar bl.a. vinster i Nordic Piano Competition 2017 och Inese Galante Young Talents Competition 2014.

Konkurrensen inom klassisk musik är stenhård och att tävla är, enligt Daumants, en viktig del i utbildningen för unga musiker.
– Tävlingar handlar inte så mycket om artistisk frihet som om att försöka ta sig igenom en hemsk situation, skrattar han. Pressen är enorm, allt du gör bedöms. Men om du lyckas väntar erbjudanden om framträdanden och inspelningar, och förhoppningsvis en fullbokad konsertkalender.

Daumants söker ständigt efter musikens innersta mening. Han vill inte spela för musikens egen skull, det viktigaste är att spela för människorna som lyssnar.
– Mitt mål är att ge något till publiken, säger han. Det var när jag insåg att jag kan nå ut och påverka människor som det började kännas verkligt värdefullt att musicera. Jag vill förmedla idén om att det finns något mer bortom den fysiska värld vi lever i, även bortom musikens skönhet. Den övergripande idén är viktigare än perfektion i detaljerna.

Som solist har Daumants framträtt med bl.a. Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Helsingborgs symfoniorkester, Romania National Symphony Orchestra och Georgia National Symphony Orchestra. Under den kommande säsongen ger han sina debutrecitaler i Verbier, Riga Jurmala och Enescufestivalen i Bukarest.

Årets andra Girestastipendiat är barytonen Helgi Reynisson.

02 mars 2020


Kategori


Stipendiat


Bild

Nissor Abdourazakhov

Text

Cari Hildebrand

Besöksadress

Strandvägen 5 A
Stockholm

Postadress

Box 7823
103 97 Stockholm

Cecilia Wikström

Stiftelsedirektör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 6283099

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235


© Anders Walls Stiftelse.

Integritetspolicy