Skip to main content


Mathilda Bryngelsson (f. 1992) från Göteborg har tilldelats Anders Walls Giresta-stipendium på 125.000 kronor. Stipendiet omfattar även en professionell demoinspelning samt en solokonsert i Giresta kyrka.

Mathilda är mezzosopran och tar till sommaren sin masterexamen från Malmö Opera Academy, ett samarbete mellan Malmö Opera och Musikhögskolan i Malmö. Egentligen hade hon tänkt läsa juridik men först ville hon ge sången en chans.
– Jag började spela tvärflöjt som tioåring men önskade alltid att jag kunde få sjunga i stället. När jag efter gymnasiet började sjunga i en kyrkokör upptäckte jag att det var min lyckligaste stund på hela veckan, berättar hon.

Det blev sångstudier på folkhögskolor i Oskarshamn, Ingesund och Härnösand innan hon slutligen kom in på Operahögskolan i Stockholm och tog sin kandidatexamen 2019 med Robert Hyman som sånglärare. Samma år debuterade hon som Mercédès i Carmen med Lyriska Sällskapet i Gävleborg. Hon sjöng även Medoro i Kungliga Operans urpremiär av Ramström/Händel/Vivaldis Orlando på Confidencen, med unga framstående mezzon Emma Sventelius i huvudrollen, också hon en tidigare Giresta-stipendiat.
– Emma är en av mina förebilder och en stor inspiration för mig! Hon är en fantastisk sångerska och är dessutom en oerhört stöttande, uppmuntrande och sympatisk person. En annan förebild är den ryska sångerskan Olga Borodina som har en formidabel förmåga att kombinera olika sorters repertoar.

Mathilda har också gjort roller som Cherubino och Marcellina i Figaros bröllop, La Frugola i Il tabarro och Konchakovna i Prins Igor. Bland drömrollerna finns Sesta i La Clemenza di Tito och Charlotte i Werther.

Mathilda har tilldelats ett stort antal stipendier, bl.a. flera nationella stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien. 2021 vann hon första pris i OVIS-rösten. Som pristagare i tävlingen Schloss Rheinsberg Internationaler Gesangswettbewerb i Berlin fick hon i december 2021 göra rollen som Modern i Hänsel und Gretel på Kammeroper Schloss Rheinsberg med fina recensioner. Hon har också framträtt som altsolist i Mendelssohns oratorium Elias i Berlin 2019 tillsammans med Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt och Lunds Akademiska Kör.

– Giresta-stipendiet är det största som har hänt mig, säger Mathilda. Det är en stor bekräftelse på min förmåga och ett viktigt stöd inför den första osäkra tiden efter examen. Det är en enorm ära att få stipendiet, inte minst med tanke på det imponerande startfältet i provsjungningsfinalen.

Under våren 2022 är Mathilda aktuell i Suor Angelica (Systrarna) och Det stora oväsendet på Malmö Opera.

Årets andra Giresta-stipendiat är violinisten Johan Dalene. Stipendierna överlämnas vid en digital ceremoni med musikframträdanden som sänds via www.wallstiftelsen.se den 10 mars. 

22 februari 2022


Kategori


Stipendiat


Bild

Rickard Söderberg

Text

Cari Hildebrand