Skip to main content
Tobias Westman
Tobias Westman (f. 1990) från Nacka har ­tilldelats Anders Walls Giresta-stipendium på 100.000 kronor.

I Tobias Westmans barndomshem lyssnade man gärna på opera och klassisk musik.
– Pappa är entusiastisk amatörsångare och original-DVD:n med ”De tre tenorerna” Pavarotti, Domingo och Carreras gick varm hemma, minns Tobias, idag själv lovande tenor.

Att studera sång och piano i kommunala musikskolan i Nacka kändes naturligt. Efter att ha gått högstadiet i Nacka musikklasser, gymnasiet på Södra Latins yrkesmusikerprogram och ett år på Kulturama med fokus på klassisk sång stod det klart för Tobias att han ville satsa på en karriär som operasångare. Men först tog han ett sabbatsår med jobb i både restaurang- och IT-branschen för att få omväxling och inkomster. Därefter var han åter redo att studera och går nu andra året på Operahögskolan.

Drömroller för Tobias är bl.a. Don José i Carmen och Rodolpho i La Boheme.
– Det är dramatiska roller som jag gillar, säger Tobias. En favoritopera är också Donizettis Regementets dotter, en rolig opera med härlig musik! Opera med sin kombination av musik och teater är den mest upphöjda konstform som finns. Den berör mig mer än något annat.

Hans största operaupplevelse hittills var förra året när han sjöng titelrollen i en uppsättning av 1700-talsoperan Peters bröllop under festspelen på det berömda slottet Sans Souci i Potsdam, och senare även under Köpenhamns Operafestival.
– Den bortglömda operan av tonsättaren Johann Abraham Peter Schulz hade återfunnits i ett arkiv i Köpenhamn, berättar Tobias. Det var en fantastisk tid med en spännande arbetsprocess under ledning av en regissör från Staatsoper i Berlin.

Närmast ska Tobias sjunga rollen som Ferrando i Mozarts Cosí fan tutte på Operahögskolan och även i Helsingfors i ett samarbete med Sibeliusakademien. I sommar väntar en Sverige-turné tillsammans med Jenny Lind-stipendiaten Christina Nilsson.

Årets andra Giresta-stipendiat är violasten Ellen Nisbeth.

Giresta kyrka är församlingskyrka där Anders Wall växte upp. Han finansierade för drygt 25 år sedan renoveringen av kyrkan och sedan 1989 hålls regelbundna konserter i kyrkan. Ofta medverkar elever vid Operahögskolan och Musikhögskolan, vilka som ett led i sin utbildning får framträda inför en kvalificerad publik.

10 februari 2014


Kategori


Text

Cari Hildebrand